Translate this blog

Monday, April 18, 2011

Κανένα μέτρο για τα τσουνάμι


Απροστάτευτη είναι η χώρα μας σε περίπτωση που εκδηλωθεί τσουνάμι στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο πέλαγος. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η πολιτεία έχει θεσπίσει με νόμο τη σύσταση Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι, με την επιχειρησιακή ευθύνη να έχει ανατεθεί στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Ωστόσο, το κέντρο δεν διαθέτει κανένα εξειδικευμένο μηχάνημα προειδοποίησης, ενώ δεν έχει εγκριθεί καν προϋπολογισμός για τη λειτουργία του. Από την άλλη, ακόμα κι αν λειτουργούσε, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι ανέτοιμος να αντιμετωπίσει μια περιβαλλοντική καταστροφή αυτού του μεγέθους.

Στην Αμοργό

Το ενδεχόμενο εκδήλωσης τσουνάμι στα ελληνικά πελάγη δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς η χώρα έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν από τέτοια φαινόμενα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ένα με δύο τσουνάμι εμφανίζονται στα πελάγη μας κάθε 100 χρόνια, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. «Το πιο πρόσφατο εκδηλώθηκε το 1956 στην Αμοργό. Τα κύματα έφτασαν τα 15 μέτρα και προξένησαν καταστροφές στις ακτές του νησιού. Οι παραλίες του δυτικού Κορινθιακού κόλπου επίσης δοκιμάστηκαν από τσουνάμι το 1963, με κύματα 6 μέτρων», αναφέρει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ, Κώστας Συνολάκης.

«Σε περίπτωση που ξεσπάσει τσουνάμι στον Κορινθιακό, θα φθάσει στο Ξυλόκαστρο μέσα σε 4 λεπτά και στο Αίγιο μέσα σε 14 λεπτά. Το ύψος του θα ξεπερνούσε τα 5 μέτρα και μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας θα μπορούσε να φθάσει στον Πατραϊκό κόλπο. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο φαινόμενο», δήλωσε σε πρόσφατη ημερίδα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Φερεντίνος.

Ακόμα πάντως και αν λειτουργούσε το Κέντρο Προειδοποίησης, θα υπήρχαν πρακτικές δυσκολίες για να προστατευθούν οι πολίτες από ένα τσουνάμι. Το μόνο που θα αποδεικνυόταν σωτήριο για τους κατοίκους των περιοχών αυτών είναι η γεωμορφολογία του εδάφους της χώρας. «Θα χρειάζονταν τουλάχιστον 10 λεπτά προκειμένου οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών να καταφύγουν με ασφάλεια σε έναν λόφο ή σε ένα βουνό για να προστατευθούν. Ωστόσο, ποιος θα χτυπήσει το καμπανάκι, ώστε να περάσει το μήνυμα στους πολίτες;», αναρωτιέται o Κ. Συνολάκης, επισημαίνοντας ότι δεν έχει εκπονηθεί το απαιτούμενο εθνικό σχέδιο.

Για την ολοκληρωμένη προστασία του Αιγαίου θα χρειάζονταν -σύμφωνα με τους ειδικούς- 12 εξειδικευμένα πλωτά μηχανήματα έγκαιρης πρόβλεψης τσουνάμι. «Τα 4 από αυτά θα απλώνονταν στον θαλάσσιο χώρο της νότιας Κρήτης, τα άλλα 4 θα εκτείνονταν από την Πελοπόννησο μέχρι τη βόρεια Κρήτη και τα υπόλοιπα 4 στο κεντρικό Αιγαίο», αναφέρει ο Κ. Συνολάκης.

Πηγή: REAL NEWS

No comments:

Post a Comment