Translate this blog

Monday, May 16, 2011

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «MyWater» η Ελλάδα


Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «MyWater» στοχεύει στην ξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται από μετεωρολογικούς δορυφόρους, καθώς και από τα μοντέλα προσομοίωσης, σε ό,τι αφορά στην επιχειρησιακή διαχείριση του διαθέσιμου νερού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real.gr, στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν 4 ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ουγγαρία), καθώς και η Βραζιλία και η Μοζαμβίκη, αλλά και 10 ερευνητικά ινστιτούτα, όπως αναφέρθηκε στο 6ο Διεθνές Συνέδριο ESSC που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Καινοτόμες Στρατηγικές και Πολιτικές για τη Συντήρηση των Εδαφών».

O καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθυντής του εργαστηρίου εφαρμοσμένης εδαφολογίας, Νίκος Μισοπολινός, δήλωσε ότι το αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη και εκτίμηση διαφορετικών πηγών δεδομένων και τεχνολογιών, με σκοπό τη δημιουργία μοντέλων για την παροχή πληροφοριών.

Ακόμη, το «MyWater» πρόκειται να παρέχει υποστήριξη και εκπαίδευση στους διάφορους φορείς και για τον τρόπο διαχείρισης του νερού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η επίτευξη του στόχου του προγράμματος προσδοκάται μέσω της ανάπτυξης υδρολογικών και υδροδυναμικών μοντέλων, ικανών να προσομοιώσουν την οριζόντια και κάθετη ροή του νερού, με είσοδο δεδομένων από τους δορυφόρους που εξερευνούν και καταγράφουν τους φυσικούς πόρους, καθώς και τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Το τελικό προϊόν, πρόκειται να είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα με υπηρεσίες, που θα παρέχουν αποτελέσματα και συμβουλές σχετικά με τις απαιτήσεις σε πόσιμο νερό (ποσότητα και ποιότητα), με τις ανάγκες των γεωργικών καλλιεργειών σε νερό άρδευσης, την πρόβλεψη πλημμυρών και την εκτίμηση του κινδύνου ερημοποίησης.



econews

No comments:

Post a Comment