Translate this blog

Friday, June 3, 2011

«Ηλιακά νησιά» σε Νότια Κορέα – Σαουδική Αραβία


Με ηλιακή ενέργεια ηλεκτροδοτούνται δύο νησιά, ένα τεχνητό στη Νότια Κορέα και ένα φυσικό στη Σαουδική Αραβία, δείχνοντας το δρόμο του μέλλοντος στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στην πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας Σεούλ, χιλιάδες κάτοικοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του τεχνητού, πλωτού νησιού Viva στον ποταμό Χαν.

Το νησί Viva είναι μια εντυπωσιακή κατασκευή η οποία περιλαμβάνει ένα συνεδριακό κέντρο δυναμικότητας 700 θέσεων, εστιατόρια και καταστήματα που τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια.

Το Viva αποτελεί το πρώτο από τα τρία νησιά που θα πλεύσουν στα νερά του ποταμού Χαν που διασχίζει τη Σεούλ. Η διαφορά τους από τα τεχνητά νησιά του Ντουμπάι είναι ότι είναι πλωτά και άρα σε περίπτωση υπερχείλισης των υδάτων αντί να καλυφθούν θα παραμείνουν στην επιφάνεια.

Το τριώροφο, συνολικής επιφάνειας 3250 τετραγωνικών μέτρων Viva, καλύπτεται από 54 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών κυψελών με ημερήσια παραγωγή 6 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην άλλη πλευρά της ασιατικής ηπείρου, η εταιρεία ηλεκτρισμού της Σαουδικής Αραβίας, η Saudi Aramco και η Showa Shell Sekiyu αναπτύσσουν ένα ηλιακό πάρκο ισχύος 15 μεγαβάτ στο νησί Φαρασάν της Ερυθράς Θάλασσας.

Η επένδυση σε ηλιακές μονάδες από τη Σαουδική Ενέργεια και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του Περσικού Κόλπου αποτελεί μέρος της προσφάτως εφαρμοζόμενης πολιτικής εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των τοπικών αναγκών και την εξοικονόμηση των πλούσιων κοιτασμάτων “μαύρου χρυσού” για εξαγωγές και για υποστήριξη της βιομηχανικής τους παραγωγής.

econews

No comments:

Post a Comment