Translate this blog

Tuesday, November 15, 2011

Τσιγάρα σβήνουν μόνα τους για μείωση των πυρκαγιών


Παρελθόν θα αποτελούν από εδώ και στο εξής τα παλιά τσιγάρα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας για μείωση της ροπής ανάφλεξης, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι πυρκαγιές όταν ξεχαστούν αναμμένα.
Αρχής γενομένης από την Παρασκευή, όλα τα τσιγάρα που πωλούνται στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απευθύνονται σε μισό δισεκατομμύριο καπνιστές, θα πρέπει να σβήνουν μόνα τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστούν οι πυρκαγιές που προκαλούνται από το τσιγάρο.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι με την εισαγωγή των τσιγάρων με μειωμένη ροπή ανάφλεξης ο αριθμός θανάτων μπορεί να μειωθεί κατά 40%», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, παραθέτοντας στοιχεία από τη Φινλανδία, το πρώτο κράτος της ΕΕ που εφάρμοσε την ευρωπαϊκή οδηγία που θεσπίστηκε το 2008.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι με το νέο μέτρο μπορούν να σωθούν τουλάχιστον 500 άνθρωποι από τις 30.000 πυρκαγιές που ξεσπούν ετησίως λόγω των τσιγάρων που οι καπνιστές ξεχνούν αναμμένα.

Την Πέμπτη λήγει η τριετής περίοδος προσαρμογής, γεγονός που σημαίνει ότι και τα 27 κράτη μέλη πρέπει να υιοθετήσουν τις ίδιες προδιαγραφές με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Οι νέες αλλαγές δεν επηρεάζουν τη γεύση ή άλλα χαρακτηριστικά, απλά οι κατασκευαστές εισάγουν σε δύο σημεία του τσιγάρου δακτύλιους από παχύτερο χαρτί, οι οποίοι μειώνουν την παροχή ατμοσφαιρικού οξυγόνου.

econews

No comments:

Post a Comment