Translate this blog

Wednesday, November 23, 2011

Γιάννης Μανιάτης: ο δεκάλογος της ανάπτυξης της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου

Δέκα σημεία τα οποία δεικνύουν τις προσπάθειες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την ενεργειακή ανάπτυξη και αξιοποίηση του πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφος της χώρας μας υπογράμμισε ο Γιάννης Μανιάτης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΙΕΝΕ. Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ να αναδείξει «την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο σε βασικούς πυλώνες για τη δημιουργία νέου εθνικού πλούτου». Τα δέκα σημεία όπως τα παρέθεσε ο κ. Μανιάτης έχουν ως εξής: 
 1. Τολμήσαμε να ανοίξουμε το ζήτημα της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Μετά από 15 χρόνια τέλματος θεσμοθετήσαμε τον Δημόσιο Φορέα, δημιουργήσαμε το πρώτο ανοιχτό Forum Υδρογονανθράκων της χώρας, με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν περισσεύει. Ήδη απευθύναμε διεθνή πρόσκληση για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης. Προωθούμε με την μέθοδο του Open Door την προκήρυξη τριών (3) διεθνών διαγωνισμών εκμετάλλευσης και εξόρυξης Υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο. Είναι απόλυτα ρεαλιστικό το σενάριο κάλυψης ποσοστού 20-30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού, έσοδα του δημοσίου, αύξηση θέσεων εργασίας και τεχνογνωσία. Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα δίνει κάθε χρόνο για εισαγωγές κάθε είδους πετρελαιοειδών γύρω στα 10 έως 12 δις Ευρώ.
 2. Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη, που ψηφίσαμε την απελευθέρωση της ενέργειας, με την υιοθέτηση του 3ου ενεργειακού πακέτου, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Με αυτό ενισχύεται η Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, διαχωρίζονται οι διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής, ενισχύεται το πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών.
 3. Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόσβαση σε τρίτους στους λιγνίτες. Θα δοθούν με διεθνή διαγωνιστική διαδικασία συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ και θα υπάρχει μια συμφωνία ανταλλαγής ισχύος. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, μόλις κλείσουν και τα τελευταία ανοικτά ζητήματα που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 4. Προχωρούν η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, των Ελληνικών Πετρελαίων, και τα επόμενα βήματα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Θέλω στο σημείο αυτό να κάνω μια γενικότερη παρατήρηση. Είναι αλήθεια ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις στον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η αγορά ενέργειας, οι οποίες ενισχύονται περισσότερο, αν λάβουμε υπόψη μας τις προκλήσεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο – ενεργειακή φτώχεια, διακύμανση τιμών, κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό και πολύ σύντομα θα ενημερώσουμε τη Βουλή των Ελλήνων και τους Έλληνες πολίτες για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, ο οποίος αποσκοπεί να δώσει απαντήσεις για το πώς θα λειτουργεί αποτελεσματικότερα η αγορά ενέργειας, κάνοντας τις βέλτιστες επιλογές μεταξύ εναλλακτικών σεναρίων με το ελάχιστο δυνατό κόστος για το σύνολο του ενεργειακού συστήματος και κυρίως, προς όφελος του καταναλωτή.
 5. Τα τελευταία δυο χρόνια, έχει διπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έχουμε προχωρήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Είμαστε κοντά στο να ανακοινώσουμε αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 
 6. Έχουμε βάλει πια δυναμικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας την πιο παραμελημένη μορφή πράσινης ενέργειας στη χώρα, τη Γεωθερμία. Προκηρύξαμε και αναθέσαμε 4 διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων υψηλής θερμοκρασίας σε Έβρο, Νέστο, Χίο, Σαμοθράκη, συνολικού ύψους επενδύσεων 200 εκατ. ευρώ. Έχουμε ήδη προκηρύξει τον 2ο γύρο διεθνών διαγωνισμών για άλλα 4 πεδία υψηλών θερμοκρασιών σε Καβάλα, Σπερχειό, Ικαρία και Σουσάκι. Ολοκληρώσαμε επιπλέον το σύνολο των απαιτούμενων Υπουργικών Αποφάσεων και Κανονιστικών ρυθμίσεων για την διανομή της γεωθερμίας χαμηλής θερμοκρασίας για χρήση στον αγροτικό τομέα (θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, κ.ά.).
 7. Δρομολογούμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του σχεδίου «Ήλιος», που θα μας οδηγήσει στην εξαγωγή ηλιακής ενέργειας προς τη βόρεια Ευρώπη από την Ελλάδα. Ένα σχέδιο που έχει αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής, στις 26 Οκτωβρίου, και το οποίο φυσικά προωθούμε με κάθε τρόπο. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Αναγνωρίζουμε ασφαλώς πως το θέμα των δικτύων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία αυτού του σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου, καθώς και της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί ένα εξαιρετικά ελκυστικό, παγκόσμιας εμβέλειας, επενδυτικό mega project το ύψος του οποίου είναι 8-10 δις € τουλάχιστον, με πάνω από 500-600 εκατ. € κάθε χρόνο να δαπανώνται για diesel στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής των νησιών μας. Δουλεύουμε για να διαμορφώσουμε συνθήκες προώθησης αυτής της επένδυσης εθνικής σημασίας. 
 8. Η προσπάθεια είναι διαρκής, προκειμένου η χώρα μας να καταστεί ενεργειακός κόμβος φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου. Στηρίζουμε σταθερά την δημιουργία του πετρελαιαγωγού Burgas – Αλεξανδρούπολη για τον οποίο πρόσφατα είχαμε την θετική αποδοχή των περιβαλλοντικών παραμέτρων του εκ μέρους του Βουλγαρικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων. Διεκδικούμε μέσω της επιλογής του αγωγού φυσικού αερίου ITGI και IGB να αποτελέσει η χώρα μας πύλη εισόδου του αερίου της Κασπίας προς την Ευρώπη. Προωθούμε την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου SouthStream μέσα από την κοινή ελληνορωσική εταιρία.
 9. Σημαντικές ενέργειες προωθούμε και στο Εθνικό Πλαίσιο για την Εξοικονόμηση Ενέργειας, καθώς εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο, ανεκμετάλλευτο, ανεξάντλητο εθνικό κοίτασμα ενέργειας. Ειδικότερα στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», για το οποίο έχουν εξασφαλισθεί κονδύλια ύψους 400 εκ. € δημόσια χρηματοδότηση, μέχρι το τέλος του έτους θα υπαχθούν 10.000 πολίτες με προϋπολογισμό έργων 100 εκ. €. ΄Ηδη έχουν υπογραφεί 5.000 συμβάσεις και έχουν εκταμιευθεί προκαταβολές για 1.600 από αυτές. 
 10. Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα προκηρυχθεί ο Δημόσιος Διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για τον μεταλλευτικό χώρο Βάθης – Γερακαριού Κιλκίς, όπου εντοπίζεται κοίτασμα Χαλκού – Χρυσού. Η ακαθάριστη αξία των περιεχόμενων μετάλλων Χαλκού και Χρυσού στα βέβαια αποθέματα ανέρχεται in situ σε περίπου 1,5 δις Ευρώ, ενώ στα δυναμικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα η αξία αυτή πλησιάζει τα 7,0 δις Ευρώ. Στη μελλοντική εξέλιξη της περιοχής αυτής θα πρέπει να συμπεριληφθεί το πρόσθετο αποθεματικό δυναμικό των 4,0 δις Ευρώ που αναμένεται να προκύψει από τις έρευνες του ΙΓΜΕ στο γειτονικό κοίτασμα της Ποντοκερασιάς στο πλαίσιο σχετικού έργου του ΕΣΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός αυτός θα έχει ως τελικό αντικείμενο, ο επενδυτής να προβεί στην εκμετάλλευση των πλήρως βεβαιωμένων αποθεμάτων με όρους καθετοποιημένων δραστηριοτήτων, προκειμένου η πατρίδα μας να έχει το μέγιστο όφελος, τη μέγιστη προστιθέμενη αξία. 
 Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και σε άλλους Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους τους αμέσως επόμενους μήνες, με βάση το σχεδιασμό και την πορεία εξέλιξης των εργασιών της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχουμε συγκροτήσει από το Φεβρουάριο του 2011, για αξιοποίηση του συνόλου του οικονομικά εκμεταλλεύσιμου ορυκτού πλούτου της χώρας μέσα στο 2012. Εξ΄ άλλου, την άμεση προκήρυξη Διεθνούς Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την εκμίσθωση του λατομικού χώρου του κοιτάσματος Ζεολίθων της περιοχής Πετρωτών Νομού Έβρου, ζήτησα με έγγραφό μου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας & Θράκης, δεδομένης της σπουδαιότητας της επένδυσης, που σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις που έχουν γίνει στην τοπική κοινωνία, το ύψος της μπορεί να ανέλθει στα 40 εκατ. €. 
 Υπενθυμίζω ότι έχει εκδοθεί από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ο νέος Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, ο οποίος αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο για την ασφαλή και ορθολογική διενέργεια των εξορυκτικών εργασιών. 
 Η εκμετάλλευση, πλέον, με το νέο Κανονισμό, δεν πραγματοποιείται ευκαιριακά ή ληστρικά, ούτε περιορίζεται μόνο στα τμήματα του κοιτάσματος που έχουν καλύτερη ποιότητα, ή μπορούν να εξορυχθούν «ευκολότερα». econews

No comments:

Post a Comment