Translate this blog

Sunday, November 27, 2011

Κινδυνεύει ο "Μυστικός Δείπνος" του Leonardo DaVinci

Μπορεί να γλίτωσε από τη φθορά του χρόνου και από τη βαρβαρότητα των Παγκοσμίων Πολέμων, όχι όμως και από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο "Μυστικός Δείπνος" το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, κινδυνεύει να πέσει θύμα της ρυπογόνου ατμόσφαιρας, καθώς βρίσκεται σε μια από τις πλέον μολυσμένες πόλεις της Ευρώπης, το Μιλάνο.
Για να προστατεύσει τον πίνακα, η ενορία της εκκλησίας Santa Maria Delle Grazie εγκατέστησε ειδικό σύστημα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού του χώρου. Οι αρμόδιες αρχές μάλιστα απευθύνθηκαν στον Έλληνα καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στη σχολή USC Viterbi School of Engineering, Κωνσταντίνο Σιούτα, προκειμένου να ελέγξει την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού.
Ο καθηγητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μηχανισμός είναι αποτελεσματικός, αφού η μόλυνση του αέρα εντός της εκκλησίας μειώθηκε δραστικά και τα μικροσωματίδια γύρω από τον πίνακα περιορίστηκαν σε ποσοστό από 88% μέχρι 94%. Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος παραμένει, λόγω της ρύπανσης που μεταφέρουν οι επισκέπτες, η οποία αναμειγνύεται με τη σκόνη του περιβάλλοντος χώρου, προκαλώντας μικροφθορές. Πηγή: Econews.gr

No comments:

Post a Comment