Translate this blog

Saturday, December 3, 2011

Τα 10 πολυπληθέστερα σκουπίδια στις ελληνικές ακτές

Πλούσια ήταν η δράση των εθελοντών που συμμετείχαν στην «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών», την οποία συντόνισε για 20η συνεχή χρονιά στη χώρα μας η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA.

Aν και η πρωτοβουλία αυτή είχε φέτος οριστεί για το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, εθελοντικές δράσεις καθαρισμού πραγματοποιήθηκαν μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου με αυξημένη συμμετοχή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (16 έναντι 7 πέρυσι) και Λιμενικών Αρχών (19 έναντι 11) με την παρότρυνση της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Συνολικά πήραν μέρος 2.600 εθελοντές από 144 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, πραγματοποιώντας 74 καθαρισμούς ακτής και βυθού σε 67 περιοχές της Ελλάδας. 

 Μικρά παιδιά και νέοι, μέλη των προγραμμάτων «Παιδική HELMEPA» και «Ναυτίλοι» αντίστοιχα, αλλά και άλλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, στελέχη εταιρειών-μελών της HELMEPA, εκπρόσωποι ΟΤΑ, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων και ναυτικών ομίλων, δύτες και απλοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στη φετινή πρόσκληση. Στους συντονιστές των δράσεων, στα παιδιά και τους νέους εθελοντές, η HELMEPA απένειμε αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής. 

Κατά την εξόρμησή τους σε παραλίες, λιμάνια, λίμνες και βυθό, οι εθελοντές κάλυψαν συνολική απόσταση μήκους 62 χιλιομέτρων, συλλέγοντας και καταγράφοντας σχολαστικά πάνω από 12 τόνους σκουπιδιών, για να τα στείλουν στο ένα και μοναδικό μέρος που τους αρμόζει: τους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης. 

 Το «top ten» των πολυπληθέστερων απορριμμάτων φαίνεται στον παρακάτω πίνακα με τα αποτσίγαρα να αναδεικνύονται για άλλη μια φορά πρώτα σε αριθμό. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν πλαστικά μπουκάλια, καλαμάκια, καπάκια και αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών. 

Τα 10 πολυπληθέστερα σκουπίδια στις ελληνικές ακτές το 2011

 Αριθμός Ποσοστό

 Αποτσίγαρα 101.202 59,90% 
 Πλαστικά μπουκάλια 12.562 7,40% 
 Καλαμάκια 11.365 6,70% 
 Καπάκια 10.757 6,40% 
 Αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών/ποτών 6.718 4,00% 
 Πλαστικές σακούλες 6.350 3,80% 
 Συσκευασίες τροφίμων 3.075 1,80%
 Γυάλινα μπουκάλια 2.423 1,40% 
 Χάρτινες σακούλες 2.287 1,40% 
 Ποτήρια, πιάτα, πηρούνια, μαχαίρια, κουτάλια 2.011 1,20% 
 ΣΥΝΟΛΟ 158.750 93,90% 

 Τα περισσότερα από 100.000 αποτσίγαρα, που με τόση υπομονή και κόπο μάζεψαν από τις παραλίες οι εθελοντές των φετινών καθαρισμών, θα σχημάτιζαν στη σειρά ένα «αποτσίγαρο-γίγαντα» μήκους άνω των 2 χιλιομέτρων! 

Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι 1 στα 3 απορρίμματα προέρχονται από ψυχαγωγικές και άλλες παράκτιες δραστηριότητες, ενώ θαλάσσιες δραστηριότητες (αλιεία, σκάφη αναψυχής κ.λ.π.) φαίνεται να συνεισφέρουν λιγότερο από 2,5%. 

 Χαμηλό, αλλά διόλου αμελητέο αν λάβουμε υπόψη τον όγκο αυτής της κατηγορίας απορριμμάτων και την περιβαλλοντική επιβάρυνση και αισθητική όχληση που προκαλούν, είναι το ποσοστό που προέρχεται από αποθέσεις άχρηστων αντικειμένων όπως οικιακές συσκευές, λάστιχα, εξαρτήματα αυτοκινήτων, μπαταρίες, οικοδομικά υλικά, κατεστραμμένα έπιπλα κ.ά. 

 Από τα αποτελέσματα συμπεραίνουμε πως το πρόβλημα των στερεών απορριμμάτων όχι μόνο δεν περιορίζεται τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά ταλανίζει και απειλεί τα σπάνιου πλούτου και ομορφιάς θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα της πατρίδας μας, αλλά και παγκοσμίως. 

 Παράλληλα όμως, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων, ανταποκρίνονται και κινητοποιούνται σε συλλογική δράση απέναντι σε ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα της εποχής. 

Οι εθελοντές δίνουν ένα παράδειγμα ευαισθησίας και ευθύνης, παράδειγμα ιδιαίτερης συμβολικής αξίας στη δύσκολη εποχή που διανύουμε. 

 Η HELMEPA από την πλευρά της επικροτεί τους εθελοντές για τη συμμετοχή τους ευελπιστώντας για ένα ανάλογο αλλά και ακόμα μεγαλύτερο δυναμικό «παρών» για το 2012, με συμμετοχή σε εθελοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την προστασία των ακτών και των θαλασσών από τα απορρίμματα. econews

No comments:

Post a Comment