Translate this blog

Thursday, December 22, 2011

Φουκουσίμα: Σε 40 χρόνια η αποξήλωση του πυρηνικού σταθμού

Μετά την ανακοίνωση για την εν ψυχρώ διακοπή της λειτουργίας των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι η αποξήλωση του εργοστασίου θα διαρκέσει 40 χρόνια

 Ο Γκόσι Χοσόνο - υπουργός Περιβάλλοντος αρμόδιος για τις εργασίες μετά το πυρηνικό δυστύχημα - παρουσίασε σήμερα ένα νέο χρονοδιάγραμμα εργασιών για το πυρηνικό εργοστάσιο , προβλέποντας ότι η αποξήλωση του θα διαρκέσει 40 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την πολύ κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων και τις νέες τεχνικές που απαιτούνται γι αυτό. 

"Οι εργασίες θα γίνουν σε αρκετά στάδια", εξήγησε ο Γκόσι Χοσόνο. Η αφαίρεση του αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου από τις δεξαμενές νερού αναμένεται να αρχίσει σε δύο χρόνια και να διαρκέσει αρκετά χρόνια, διάστημα στο οποίο ενισχυθεί το σύστημα ψύξης για τους αντιδραστήρες και τις δεξαμενές όπως και για διάφορες εγκαταστάσεις. 

 Η αφαίρεση του λιωμένου καυσίμου από τους αντιδραστήρες Νο1 έως Νο3 θα εφαρμοστεί σε 10 χρόνια και θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

 Και στις δύο περιπτώσεις νέες τεχνικές θα πρέπει να υιοθετηθούν, υπογράμμισε ο Χοσόνο, καθώς η κατάσταση στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα είναι πολύ κακή, με κατεστραμμένα κτίρια, υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας και καύσιμο που έχει πέσει στο σύνολο ή σε μέρος του τσιμεντένιου δαπέδου του κελύφους των τριών από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου. 

 Η αποξήλωση των εγκαταστάσεων αυτών δεν θα ολοκληρωθεί πριν από σχεδόν 40 χρόνια, προβλέπει το κράτος. Παράλληλα με τη σταδιακή αποξήλωση, οι αρχές θα πρέπει να ασχοληθούν με τα πέριξ του εργοστασίου που έχουν μολυνθεί και με τον πληθυσμό που έχει απομακρυνθεί από την περιοχή.

No comments:

Post a Comment