Translate this blog

Wednesday, December 7, 2011

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: ξεκίνησε το πρόγραμμα ενοικίασης Autolib στο Παρίσι

Από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, κάτοικοι και επισκέπτες του Παρισιού θα μπορούν να μετακινούνται στους δρόμους της πόλης με τα ηλεκτρικά οχήματα του προγράμματος Autolib.  

Οι δημοτικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας ελπίζουν πως το πρόγραμμα ενοικιάσεως ηλεκτρικών αυτοκινήτων “πλήρωσε για όσο οδηγείς” (pay-as-you-drive) θα συμβάλλει στον περιορισμό τόσο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όσο της κίνησης στους δρόμους. 
Τα σφαιροειδή αυτοκίνητα θα είναι διαθέσιμα σε 1200 σημεία στάθμευσης και επαναφόρτισης μέσα στην πόλη. 
Η ημερήσια συνδρομή κοστίζει 10 Ευρώ, η εβδομαδιαία 15 Ευρώ, ενώ με μια ετήσια συνδρομή της τάξης των 144 Ευρώ οι χρήστες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για μισή ώρα κάθε φορά με αντίτιμο 5 Ευρώ, λίγο παραπάνω από την τιμή δύο εισιτηρίων του Μετρό. 
Το Autolib βασίζεται στην επιτυχημένη εμπειρία ενοικίασης και ανταλλαγής ποδηλάτων Velib και όπως λέει ο εμπνευστής του σχεδίου, επιχειρηματίας Βενσάν Μπαλορέ στόχος είναι να “πείσουν το κοινό να μετατοπιστεί από την ιδέα της ιδιοκτησίας σε εκείνη της χρήσης του αυτοκινήτου σε εκείνη της χρήσης του”. 
Σύμφωνα με έρευνα της Chronos TNS Sofres τα υψηλά κόστη ασφάλισης και στάθμευσης έχουν αναγκάσει το 25% των Γάλλων να εγκαταλείψουν ή να περιορίσουν δραστικά τη χρήση των αυτοκινήτων τους. 
Το ηλεκτρικό τετραθέσιο Bluecar σχεδίασε και κατασκεύασε για λογαριασμό του Μπολορέ η γνωστή ιταλική φίρμα Pininfarina. 
Το όχημα θα έχει αυτονομία 250 χιλιομέτρων με το χρόνο πλήρους επαναφόρτισης να υπολογίζεται σε τέσσερις ώρες. 
Αρχικά θα κυκλοφορούν 250 ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά οχήματα και μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 2000. Αντίστοιχα προγράμματα εφαρμόζονται σε Βέλγιο, Γερμανία και Ελβετία. econews

No comments:

Post a Comment