Translate this blog

Tuesday, December 27, 2011

Η φύση ως κιβωτός του Νώε...

Ο ποταμός Μεκόνγκ, στη νοτιοανατολική, Ασία κυλά για πάνω από 4.000 χιλιόμετρα μέσα από περιοχές που για δεκάδες χρόνια ήταν κλειστές για τους ερευνητές εξαιτίας των πολέμων και των αναταραχών

 Πλέον, έχουν ανοίξει προς εξερεύνηση και φαίνεται πως αναρίθμητα άγνωστα είδη ζώων διαβιώνουν μια χαρά, κρυμμένα στις απρόσιτες δασικές περιοχές. 

Πολλά είδη που σε άλλα μέρη απειλούνται έχουν βρει καταφύγιο εδώ. 

Η περιοχή του Μεκόνγκ είναι γεμάτη βατράχους, σαύρες, γκέκο και φίδια. Την τελευταία δεκαετία οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πολλά νέα είδη, μεταξύ αυτών 88 είδη βατράχων, 46 σαυρών και 22 φιδιών, εκ των οποίων πολλά είναι δηλητηριώδη (όπως για παράδειγμα το σπάνιο φίδι Τrimeresurus gumprechtl της φωτογραφίας). 

 Οι βιολόγοι του Παγκοσμίου Ταμείου για τη Φύση (World Wide Fund - WWF) υπολογίζουν πως κατά μήκος του Μεκόνγκ ζουν συνολικά 800 διαφορετικά είδη ερπετών και αμφιβίων. Τα 350 από αυτά είναι ενδημικά, που σημαίνει πως βρίσκονται μόνο εκεί. 

 Αν αναλογιστεί κανείς την ταχύτητα με την οποία εμφανίστηκαν νέα είδη ερπετών και αμφιβίων τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η περιοχή κρύβει πολλά ακόμη άγνωστα είδη. 

 Πηγή: Science Illustrated

No comments:

Post a Comment