Translate this blog

Friday, December 30, 2011

Σκιάθος: παράνομοι υλοτόμοι μετατρέπουν τα Αισθητικά Δάση σε καυσόξυλα

Η παράνομη υλοτομία αφανίζει τα πανέμορφα δάση της Σκιάθου. Ως αιτία της περιβαλλοντικής καταστροφής προβάλλεται η οικονομική κρίση και οι αυξημένες ανάγκες για καυσόξυλα για θέρμανση. 

  Όπως ενημερώνει ο πολιτιστικός Σύλλογος “Η Σκιάθος” από το 1977 με το Προεδρικό Διάταγμα 13-6-1977(Φ.Ε.Κ.248 ΔΙ77) τα δάση του νησιού έχουν χαρακτηρισθεί ως Αισθητικά Δάση. Σύμφωνα με το Ν.Δ. 996 / 71 (άρθρο 3, παρ. 2) αισθητικά δάση μπορούν να κηρύσσονται δάση ή φυσικά τοπία που έχουν τέτοια ιδιαίτερη αισθητική, υγιεινή και τουριστική σημασία, ώστε να επιβάλλεται η προστασία της πανίδας, της χλωρίδας και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τους. 

 Τα Αισθητικά Δάση έχουν θεσμοθετηθεί βάσει της δασικής νομοθεσίας και περιλαμβάνουν δασικά τοπία με ιδιαίτερο αισθητικό και οικολογικό ενδιαφέρον, που έχουν σκοπό εκτός από την προστασία της φύσης να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει και να απολαύσει το φυσικό περιβάλλον με διάφορες δραστηριότητες αναψυχής. 

 Ως Αισθητικά Δάση έχουν χαρακτηριστεί 19 περιοχές. 

 Σε ότι αφορά στα Αισθητικά Δάση της Σκιάθου, (όλες οι δασικές εκτάσεις της Σκιάθου που καλύπτονται με χαλέπιο πεύκη και αείφυλλα πλατύφυλλα, καθώς και το Θαυμάσιο δάσος των Κουκουναριών), πρόκειται για μοναδική περίπτωση στην χώρα μας, αφού είναι το μοναδικό νησί του οποίου τα δάση έχουν χαρακτηρισθεί ως Αισθητικά, με συνολική έκταση 3.000 εκτάρια, η δεύτερη μεγαλύτερη μετά το Δασικό Σύμπλεγμα της Όσσας, (16.900 εκτάρια). 

 Μιλώντας στο “Έθνος” ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Τζούμης σημειώνει πως «είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει. Το δάσος Μαντράκι, που αποτελεί συνέχεια των Κουκουναριών, αποψιλώνεται κάθε μέρα και πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εχουμε αποφασίσει να συστήσουμε ομάδες εθελοντών για να περιφρουρούν τα δάση και θα ζητήσουμε από τον δήμο την ελεγχόμενη διέλευση στα δάση, τους χειμερινούς μήνες». econews

No comments:

Post a Comment