Translate this blog

Thursday, December 22, 2011

«Ξηλώνουν» τα δάση στη βόρεια Ελλάδα

Μεγάλη καταστροφή από την λαθροϋλοτομία Πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας σε περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας, αλλά και αλλού, όπως στο Πήλιο. 

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των δασαρχείων της χώρας και της γενικής γραμματείας δασών, ενώ με ερώτησή τους στη βουλή ανέδειξαν το θέμα οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός. Οι τρεις βουλευτές, μάλιστα, καταγγέλλουν μέχρι και περιστατικά βίας και τρομοκρατίας, κατά των εποπτών του Φορέα Διαχείρισης από λαθροθήρες και λαθροϋλοτόμους της περιοχής. 

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εκτάσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την λαθροϋλοτομία, είναι το Πήλιο, κυρίως στις περιοχές Ξουρίχτι, Μακρινίτσα, Χάνια, Άγιος Γεώργιος και Πινακάτες, η Ξάνθη, η Καβάλα, η Χαλκιδική, αλλά και το δάσος του Αγίου Χριστόφορου στο Αγρίνιο, το δάσος της Φολόης στο νομό Ηλείας και το δάσος της Στροφιλιάς στην Αχαΐα. 

 Εκτός από τη λαθροϋλοτομία, καταγγελίες κάνουν λόγο και για λαθροθηρία, παράνομες εκχερσώσεις και ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων. Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, που δεν εργάζονται οι δασοφύλακες των δασικών υπηρεσιών, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω έλλειψης πιστώσεων αλλά και προσωπικού.

No comments:

Post a Comment