Translate this blog

Friday, December 16, 2011

Ο νέος οδικός χάρτης της Ε.Ε. για το περιβάλλον

Στόχος η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα 

 Τον νέο οδικό χάρτη, για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), παρουσίασε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Γκέινθερ Ότινγκερ. 

«Είναι λίγο έως πολύ το ίδιο (το κόστος) εάν συνεχίσουμε να πορευόμαστε ως συνήθως ή αν προχωρήσουμε με πιο φιλόδοξα σενάρια, που εμπεριέχουν αρκετές ανανεώσιμες», δήλωσε ο κ. Ότινγκερ. 

 «Πρόωρες επενδυτικές αποφάσεις για αντικατάσταση των “γερασμένων” υποδομών με πιο σύγχρονες, που γίνονται από κοινού σε ένα εκτεταμένο δίκτυο της Ε.Ε., μπορούν να περιορίσουν το κόστος», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας. «Είναι λογικό να επενδύσουμε τώρα», συμπλήρωσε. 

 Οι επενδυτές χρειάζονται ενδιάμεσους στόχους για καθοδήγηση, ξεκινώντας με δείκτες και ακολουθώντας με δεσμευτικούς στόχους. «Εάν θέλουμε να έχουμε καταλήξει στο μηδέν μέχρι το 2050, τότε πρέπει να έχουμε έναν ρεαλιστικό ενδιάμεσο στόχο, για ΑΠΕ, μέχρι το 2030», τόνισε ο κ. Ότινγκερ. «Το 2014 θέλουμε να ορίσουμε τι πρέπει να έχουμε επιτύχει μέχρι το 2030», συμπλήρωσε. 

 Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι το 2020 οι στόχοι προβλέπουν τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ κατά 20%, και το βελτίωση της αποτελεσματικότητας κατά 20%. Μετά το 2020, ο οδικός χάρτης προβλέπει ότι το 2030 το 30% της ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ, ενώ το 2050 στοχεύει στο να μην υπάρχει σχεδόν καθόλου παραγωγή ενέργειας, προερχόμενη από διοξείδιο του άνθρακα.

No comments:

Post a Comment