Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Πρωταγωνιστές - Από την κρίση στη φύση

Νέους ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να ζουν και να δημιουργούν κοντά στη φύση συνάντησαν οι «Πρωταγωνιστές» την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.

Ανάμεσα τους και κάποιοι που εγκατέλειψαν πρόσφατα την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Πρώτη στάση: Κρόκος Κοζάνης Οι νέοι του ξακουστού χωριού εξήγησαν στον Σταύρο Θεοδωράκη γιατί δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τα χωράφια τους τα οποία άλλωστε γεννούν ένα από τα πλέον περιζήτητα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας.
 
Δεύτερη στάση: Πρέσπες Η Σόνια είναι μουσικός, ο Αποστόλης αστυνομικός, η Αγγέλα αρχιτέκτονας και ο Νίκος περιβαλλοντολόγος. Και οι τέσσερις εγκατέλειψαν τις πόλεις και αγόρασαν κάποια ερειπωμένα σπίτια τα οποία ανακαινίζουν σε ένα όμορφο αλλά εντελώς εγκαταλελειμμένο χωριό τον Μηλιώνα Πρεσπών. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στον Άγιο Αχίλλειο, το νησάκι της λίμνης, οι «Πρωταγωνιστές» συνάντησαν τον Ηλία που μέχρι πρόσφατα ζούσε στην Αθήνα και την νεαρή ζωγράφο Ντάνα. Επίσης, η Γκαμπριέλα μια Αυστριακή ακτιβίστρια εξομολογήθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη το σχέδιο της για την ανάπτυξη των Πρεσπών.
Τρίτη στάση: Θεσσαλονίκη Στη διάσημη Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, οι κάμερες κατέγραψαν την εκπαίδευση των νέων αγροτών (μαθητών Λυκείου) στα θερμοκήπια, τις κότες, το άρμεγμα.  

Τέταρτη στάση: Λίμνη Κερκίνη Ο 29χρονος Χρήστος που ποτέ δεν σκέφθηκε να εγκαταλείψει τα 150 βουβάλια του, μίλησε για τις ομορφιές της αγροτικής ζωής. Μόνο του παράπονο; Ότι τα κορίτσια εγκαταλείπουν τα χωριά τους και έτσι δεν υπάρχουν νύφες στην περιοχή.
Πέμπτη στάση: Κατερίνη Η Ρίτσα και η Μαρία μυούν τους τηλεθεατές στο «κυνήγι» της άσπρης τρούφας με σκύλους, στα δάση του Ολύμπου. Η κάμερα της εκπομπής «συνέλαβε» μια παρέα νεαρών κυνηγών που μόλις έχει σκοτώσει ένα αγριογούρουνο. Γιατί κυνηγούν; Τι συστήνουν στους ανθρώπους των πόλεων; Όλα αυτά και πολλά άλλα απρόοπτα στους «Πρωταγωνιστές» που αφήνουν την κρίση και βγαίνουν τη φύση.