Translate this blog

Thursday, December 8, 2011

Κοντά στην ίδρυση το «Πράσινο Ταμείο» - Derban

Για την ενίσχυση των χωρών κατά της κλιματικής αλλαγής

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία του πρώτου «Πράσινου Ταμείου» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, που λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή, στο Durban, της Νοτίου Αφρικής.  
Σκοπός του «Πράσινου Ταμείου» θα είναι να ενισχύει τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να συμμετέχουν στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. 
Οι πλούσιες χώρες έχουν ήδη δεσμευθεί να δίνουν το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο έως το 2020, για την ενίσχυση των φτωχότερων χωρών, που έχουν μάλιστα πληγεί από την άνοδο της θερμοκρασίας, ώστε να προσαρμόσουν τις οικονομίες τους και να προστατευθούν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 
Ωστόσο, δεν λείπουν και οι κριτικές που αναφέρουν ότι χωρίς να διευκρινίζεται ο τρόπος χρηματοδότησης του Ταμείου, αλλά και το πώς θα πρέπει να διαχειρίζονται τους πόρους του, υπάρχει κίνδυνος το «Πράσινο Ταμείο» να μην έχει καμία επιτυχία. 
Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες θα ήθελαν η ίδρυση του Ταμείου να αποφασιστεί στη διάρκεια της Συνόδου, στο Durban. Αισιόδοξες εμφανίζονται οι ΗΠΑ , με τον ειδικό απεσταλμένο τους, Todd Stern να δηλώνει ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν πριν την τελική απόφαση για ίδρυση του «Πράσινου Ταμείου».

No comments:

Post a Comment