Translate this blog

Wednesday, January 4, 2012

«Καμπάνα» 18 δισ. δολαρίων σε πετρελαϊκή εταιρεία

Για τη μόλυνση της ζούγκλας του Αμαζονίου

Επικυρώθηκε από Εφετείο του Ισημερινού το πρόστιμο των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει να καταβάλει η πετρελαϊκή εταιρεία Chevron Corp. για τη μόλυνση της ζούγκλας του Αμαζονίου. 

Δικαστήριο είχε κρίνει ότι η Chevron οφείλει να καταβάλει 8,6 δισ. δολάρια για περιβαλλοντικές ζημιές τον περασμένο Φεβρουάριο και τώρα το ποσό υπερδιπλασιάστηκε στα 18 δισ. δολάρια γιατί η εταιρία δεν ζήτησε δημόσια συγγνώμη, όπως προέβλεπε η απόφαση. 

 Η Chevron καταδίκασε την απόφαση του εφετείου, αποκαλώντας της παράνομη. «Η σημερινή απόφαση είναι άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα της πολιτικοποίησης και της διαφθοράς του δικαστικού σώματος στον Ισημερινό, η οποία χαρακτηρίζει αυτή την υπόθεση-απάτη εξαρχής», ανέφερε. 

 «Η απόφαση του δικαστηρίου στο Λάγκο Άγκριο ελήφθη μέσω ενός τεχνάσματος διαφθοράς και εξαπάτησης, μεγάλο μέρος του οποίου βιντεοσκοπήθηκε και απαθανατίστηκε στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στην αλληλογραφία των διαδίκων», υποστήριξε. 

 Η εταιρία έχει προσφύγει σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ εναντίον των εκπροσώπων των εναγόντων, κατηγορώντας τους για απάτη. Ενδέχεται να ζητήσει την παρέμβαση και του ανώτατου δικαστηρίου του Ισημερινού που θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση, η οποία διαρκεί 18 χρόνια. 

 Οι προσφεύγοντες είχαν κατηγορήσει την Texaco, η οποία εξαγοράστηκε από τη Chevron το 2001, ότι έριχνε ανεξέλεγκτα απόβλητα σε περιοχές που δεν προβλεπόταν μολύνοντας δάση, προκαλώντας ασθένειες και θανάτους ιθαγενών. Άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση ζητώντας υψηλότερη αποζημίωση, με το επιχείρημα ότι η διαδικασία απορρύπανσης θα στοιχίσει περισσότερο. 

 Η Chevron αντιμετωπίζει παρόμοια δίωξη για περιβαλλοντικά θέματα στη Βραζιλία. Το θέμα έχει παραπεμφθεί και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου η υπόθεση εκκρεμοδικεί και η διαδικασία για την λήψη της απόφασης ενδέχεται να χρειαστεί χρόνια.

No comments:

Post a Comment