Translate this blog

Saturday, January 21, 2012

Κήπος στον... 33ο όροφο!

Για πρώτη φορά στα οικολογικά... αρχιτεκτονικά χρονικά, κατασκευάζεται κάθετο δάσος σε κατοικίες, από το ιταλικό γραφείο Boeristudio, στο Μιλάνο. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη «αστική αναδάσωση», που έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των συνθηκών διαβίωσης στο κέντρο της πόλης, επιτυγχάνοντας αύξηση του πρασίνου, χωρίς όμως περαιτέρω επέκταση της πόλης, καλύτερη απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

  Δύο ουρανοξύστες ύψους 100 και 76 μέτρων στη γειτονιά Ιζολα θα «ντυθούν» με 900 δέντρα (ύψους 3, 6 και 9 μέτρων), 5.000 θάμνους και 11.000 χαμηλά φυτά. Υπολογίζεται ότι το «δάσος» που θα δημιουργηθεί θα κάλυπτε στο έδαφος έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων ενώ, αντίστοιχα, τα διαμερίσματα, ως μεμονωμένες κατοικίες με κήπο, θα χρειάζονταν 50.000 τ.μ. Η κατασκευή υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς. 

Ο ρόλος των δέντρων 

 «Τα δέντρα παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην κατανόηση των αρχιτεκτονικών έργων και των συστημάτων των κήπων», εξηγούν οι αρχιτέκτονες. Για την επιλογή των κατάλληλων φυτών συνεργάστηκαν στενά με ομάδα βοτανολόγων και κατέληξαν σε μια σειρά από ανθεκτικά φυτά, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων βελανιδιές, απιδέες, κουμαριές, κράταιγους και υπέρικουμ. «Η επιλογή των ειδών έγινε ώστε να ταιριάζουν με τις προδιαγραφές των προσόψεων. Πρόκειται για φυτά που έχουν καλλιεργηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό σε γειτονικό θερμοκήπιο, τα οποία είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες», αναφέρουν. 

Ανακύκλωση 

Η πρωτοπορία, ωστόσο, δεν σταματά στις φυτεύσεις: αφενός η άρδευση επιτυγχάνεται με την ανακύκλωση των αστικών λυμάτων, των λεγόμενων «γκρίζων νερών» που προέρχονται από τις μπανιέρες, τους νιπτήρες και τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων (και όχι από τα καζανάκια) και αφετέρου τοποθετούνται αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα για την παραγωγή ενέργειας ώστε τα κτίρια να είναι και ενεργειακά αυτόνομα. 

 Συνολικά το σύστημα βελτιστοποιεί, ανακτά και παράγει ενέργεια, βοηθά στο μικροκλίμα, φιλτράρει τα σωματίδια σκόνης -τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Μιλάνο είναι τόσο υψηλά που πρόσφατα οι Αρχές αναγκάστηκαν να απαγορεύσουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων από το πρωί ώς το απόγευμα- παράγει οξυγόνο και παράλληλα προστατεύει από την ακτινοβολία και την ακουστική ρύπανση. 

 Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα BioMilano, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργείται μια πράσινη ζώνη γύρω από την πόλη και, παράλληλα, 60 εγκαταλελειμμένα αγροκτήματα στα περίχωρα διαμορφώνονται για κοινωφελή χρήση. 

Εργαλείο επιβίωσης 

 Ο Στέφανο Μποέρι, εμπνευστής του έργου, αρχιτέκτονας, καθηγητής Πολεοδομίας στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο, πρώην αρχισυντάκτης του έγκυρου αρχιτεκτονικού περιοδικού Domus και νυν του αντίστοιχης ποιότητας Abitare, χαρακτηρίζει το κάθετο δάσος «εργαλείο περιβαλλοντικής επιβίωσης» και εξηγεί ότι αποτελεί το μοναδικό βιώσιμο αντίδοτο στη ραγδαία επέκταση των ευρωπαϊκών πόλεων. 

 Το κόστος της κατασκευής των κάθετων δασών του Μιλάνο ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που -όπως διευκρινίζει ο Μποέρι- είναι μόνο κατά 5% υψηλότερο από ό,τι απαιτεί μια συμβατική κατασκευή. 

«Σοσιόπολη» 

 Κάθετοι κήποι σχεδιάζονται και για την περιοχή Ουέρτα της Βαλένθια, στην Ισπανία. Η άλλοτε πράσινη όαση, όπου οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να μοιράζονται τους δικούς τους λαχανόκηπους, υποβαθμίζεται και εξαφανίζεται τα τελευταία χρόνια, λόγω της συνεχιζόμενης επέκτασης της μεγαλούπολης. Εκεί, λοιπόν, πρόκειται να κατασκευαστεί η «Σοσιόπολη», μια πιο ανθρώπινη και οικολογική κάθετη πόλη, όπου κάθε διαμέρισμα θα διαθέτει εξωτερικό κήπο, ένα «μινιφούντιο» που θα μπορεί να καλλιεργηθεί όπως στο παρελθόν. Ο Πύργος της Ουέρτα έχει 21 ορόφους και συνδυάζει διαφορετικού τύπου διαμερίσματα του ενός ή των τεσσάρων δωματίων. Κάθε όροφος περιλαμβάνει πέντε διαμερίσματα, τα οποία συνθέτουν έναν ενιαίο πυρήνα. Κάθε διαμέρισμα έχει δικό του μπαλκόνι με δέντρα που ευδοκιμούν σ’ αυτή την περιοχή της Μεσογείου: πορτοκαλιές, λεμονιές, ελιές, αμυγδαλιές και λεβάντες. Στην κοινόχρηστη ταράτσα του κτιρίου έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελ και δεξαμενή συλλογής υδάτων. 

Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΧΑΪΝΗ

No comments:

Post a Comment