Translate this blog

Thursday, January 19, 2012

Ανταρκτική: Βρετανοί εξερευνούν λίμνη «θαμμένη» 3,5 χλμ κάτω από τον πάγο

Το φιλόδοξο σχέδιο της εξερεύνησης μιας τεράστιας λίμνης που βρίσκεται θαμμένη κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής είναι κοντά στο να γίνει πραγματικότητα. 

 Βρετανοί μηχανικοί έχουν στόχο να τρυπήσουν το στρώμα πάγου πάχους 3,5 χιλιομέτρων και να φτάσουν στην επιφάνεια της λίμνης Έλσγουρθ παρά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή. 

Απώτερος σκοπός τους είναι η αναζήτηση μορφών ζωής στα ύδατα της λίμνης, καθώς και η συλλογή ιζημάτων από το βυθό προκειμένου να αποκτήσουν μια εικόνα για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στο παρελθόν. 

Η αποστολή χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά σχέδια των Βρετανών τα τελευταία χρόνια. 

 Η λίμνη Έλσγουρθ είναι μία από τις 400 και άνω λίμνες της Ανταρκτικής που βρίσκονται κάτω από τον πάγο και επελέγη επειδή θεωρείται σχετικά προσβάσιμη, ενώ η περιοχή φημίζεται για τους θυελλώδεις ανέμους και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν. 

 Οι Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί υπό “αποστειρωμένες” συνθήκες καθώς πρόκειται για μια “παρθένα” περιοχή η οποία δεν πρέπει να ρυπανθεί από ανθρώπινη δραστηριότητα. 

 Αντίστοιχη πρόκληση αντιμετώπισαν Ρώσοι επιστήμονες κατά την αποτυχημένη αποστολή εξερεύνησης της λίμνης Βοστόκ (διαβάστε εδώ). 

econews

No comments:

Post a Comment