Translate this blog

Monday, January 2, 2012

«Παγκόσμια συμμαχία» για τη σωτηρία του Εκουαδόρ

Συμμαχία για να εμποδίσουν την εξόρυξη πετρελαίου σε ένα από τα πλουσιότερα δάση του Εκουαδόρ, σχημάτισαν ευρωπαϊκές τοπικές Αρχές, Αμερικανοί αστέρες του Χόλιγουντ, εθνικές κυβερνήσεις, ρωσικά ιδρύματα και βιομηχανίες ποτών. 

Όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα, η φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία κατόρθωσε να συγκεντρώσει 116 εκατομμύρια δολάρια, αρκετά χρήματα για να «παγώσει» προσωρινά η εκμετάλλευση μεγάλης έκτασης στο εθνικό πάρκο του Εκουαδόρ, στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. 

 Το πάρκο, στο οποίο ζουν δυο φυλές αυτοχθόνων, πιστεύεται ότι φιλοξενεί την πλουσιότερη βιοποικιλότητα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη. 

 Οι εξορύξεις, που υποτίθεται ότι θα ξεκινούσαν άμεσα αν δεν είχαν συγκεντρωθεί τα χρήματα, θα προκαλούσαν μεγάλη οικολογική καταστροφή και θα είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 400 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. 

 Τελικά η οικολογική καταστροφή αποφεύχθηκε, τουλάχιστον προσωρινά, καθώς το Εκουαδόρ συμφώνησε να «παγώσει» τα σχέδια για εξορύξεις αν συγκέντρωνε τουλάχιστον το 50% των εσόδων που θα είχε από την εκμετάλλευση του πετρελαίου, ποσό που φτάνει τα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Σημειώνεται ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την πρωτοβουλία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την προστασία της φύσης και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

 Η Νιγηρία, το Καμερούν, η Γκαμπόν και άλλες χώρες με κοιτάσματα πετρελαίου εξετάζουν το ενδεχόμενο προώθησης παρόμοιων πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής βοήθειας. 

 econews

No comments:

Post a Comment