Translate this blog

Wednesday, January 25, 2012

Στα... δόντια της μαφίας!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για τη διάσωση της περίφημης τίγρης της Βεγγάλης, η οποία εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς. Οι κυριότερες αιτίες που συντελούν στη μείωση του πληθυσμού της είναι η καταστροφή των βιοτόπων και η δράση κυκλωμάτων λαθροθηρίας. 

Συγκεκριμένα, το 1947, το επιβλητικό αιλουροειδές αριθμούσε πάνω από 47.000 άτομα, σήμερα όμως έχουν απομείνει μόνο 3.900 ζώα, τα περισσότερα από τα οποία ζουν στα ινδικά δάση. Οι οικολόγοι εκτιμούν ότι, εάν συνεχιστεί αυτή η καταστροφή, το σπάνιο άγριο θηλαστικό θα έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη σε 10 χρόνια. 

Η περιοχή που κατ’ εξοχήν φιλοξενεί την τίγρη της Βεγγάλης είναι η βόρεια Ινδία. Στα δύο μεγάλα εθνικά πάρκα, την Μπαντιμπούρ και τη Ναργκαχόλ στην επαρχία Καρνατάκα, ζουν περισσότερες από 660 τίγρεις. 

 Ομως, η περιοχή μαστίζεται από την ανεξέλεγκτη δράση λαθροκυνηγών. Οι ινδικές Αρχές υπολογίζουν ότι η «μαφία της τίγρης» έχει εξοντώσει, μόνο το 2011, περισσότερα από 51 ζώα. Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Προστασίας της Τίγρης (NTCA), ένα σκοτωμένο ζώο μπορεί να κοστίσει από 124.000 ευρώ έως και 700.000 ευρώ, ενώ συνολικά το λαθρεμπόριο της τίγρης της Βεγγάλης αποφέρει ετησίως έσοδα αρκετών εκατομμύριων ευρώ. 

Λαθρεμπόριο 

Την πανίσχυρη ομάδα των λαθρεμπόρων απαρτίζει ένα πλήθος ανθρώπων και πληροφοριοδοτών. Το κύκλωμα έχει διασυνδέσεις σε ολόκληρη την επικράτεια της Ινδίας και διάφορες κρυφές αποθήκες και βυρσοδεψία, που κατεργάζονται απευθείας το δέρματα από τα νεκρά ζώα. Προορισμός του εμπορίου της ντροπής είναι η Κίνα και, από εκεί, τα εμπορικά καταστήματα της Δύσης. Τα υπόλοιπα μέρη του ζώου που θανατώνεται χρησιμοποιούνται στις κινέζικές μεθόδους παραϊατρικής. Ειδικότερα, τα κόκαλα αλέθονται και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ρευματισμών ή γίνονται κινεζικά φαρμακευτικά, ως σκευάσματα μυϊκής ενδυνάμωσης. 

 Από την πλευρά τους, οι κινεζικές Αρχές ισχυρίζονται ότι τα δέρματα που εξάγονται προέρχονται μόνο από πιστοποιημένες φάρμες και άλλους έγκριτους φορείς. Ομως, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις το αμφισβητούν. Υποστηρίζουν ότι η Κίνα όχι απλά δεν εξασφαλίζει την προέλευση των δερμάτων από έγκυρες πηγές, αλλά -αντίθετα- ενισχύει τη δράση των οργανωμένων κυκλωμάτων που εξοντώνουν το σπάνιο αιλουροειδές. 

 Αλλωστε, η ασιατική χώρα παρακάμπτει τις διεθνείς συμβάσεις CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών της Αγριας Πανίδας), για να προωθήσει στη Δύση το εμπόριο δερμάτων που προέρχονται από άγρια ζώα. Το γεγονός αυτό αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους οικολόγους. Θεωρούν ότι οι ισχυρισμοί της Κίνας είναι προπέτασμα καπνού και ότι πίσω από τη «νόμιμη» εμπορική διακίνηση των δερμάτων των άγριων ζώων βρίσκεται η οργανωμένη «μαφία της τίγρης». 

 Το ίδιο υποστηρίζουν και οι διεθνείς επιθεωρητές Περιβάλλοντος (EIA), που με τη σειρά τους έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα τις αρμόδιες Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων ευρωπαϊκών χώρων για τη δράση της Κίνας, που εδώ και δύο χρόνια έχει εντείνει τις εξαγωγές δερμάτων προς τις μεγάλες αγορές της Δύσης, χωρίς την έγκριση των Αρχών. 

Η ινδική κυβέρνηση, αν και έχει δεσμευτεί από το 2008 για την ανάληψη δράσεων προστασίας του ζώου, δεν μπορεί να αποτρέψει ούτε τους λαθροκυνηγούς ούτε το διεθνές δίκτυο λαθρεμπορίας που ανθεί στη χώρα. 

Κομάντο 
 Πρόσφατα, οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός επίλεκτου στρατιωτικού σώματος, που θα προστατεύει το άγριο ζώο από τους λαθροκυνηγούς μέσα στον φυσικό του βιότοπο. 

 Το ειδικό κλιμάκιο προστασίας της τίγρης της Βεγγάλης θα απαρτίζεται από 54 κομάντο, οι οποίοι θα περιπολούν νυχθημερόν τα δύο ευάλωτα εθνικά πάρκα. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους αδίστακτους λαθροκυνηγούς, οι «ράμπο της τίγρης» εκπαιδεύθηκαν για τρεις μήνες κάτω από αντίξοες συνθήκες μέσα στην αχανή ζούγκλα της Ινδίας. Στο πλευρό τους θα έχουν τη βοήθεια έμπειρων δασοφυλακών, που γνωρίζουν καλά τα δύσβατα μονοπάτια της περιοχής.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ

No comments:

Post a Comment