Translate this blog

Thursday, January 26, 2012

Ρούχα από ανακυκλωμένο χαρτί

Ο Ιταλός καλλιτέχνης, οικολόγος και γλύπτης Ιβάνο Βιτάλι συνδυάζει δύο φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους δραστηριότητες: την ανακύκλωση με το πλέξιμο. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί είναι ανακυκλωμένο χαρτί από εφημερίδες και το αποτέλεσμα είναι μια σειρά ντελικάτων ρούχων με μοναδικό σχεδιασμό. 

 Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Artnest, ο Ιβάνο Βιτάλι πλέκει ρούχα, γάντια και κασκόλ από ανακυκλωμένες εφημερίδες. Κόβει το χαρτί σε λωρίδες και με αυτό φτιάχνει «κούκλες» (ή αλλιώς μπάλες) χάρτινου μαλλιού. Χρησιμοποιώντας ειδικές βελόνες πλέκει το χαρτί δημιουργώντας ρούχα, γάντια, σάλια, μαγιό μπικίνι κλπ. 

  Ο Βιτάλι ζει και εργάζεται στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Ξεκίνησε ως γλύπτης αλλά το 1995 αποφάσισε να πειραματιστεί στη χρήση εναλλακτικών υλικών. 

 Τα χρώματα και τα σχέδια των ρούχων εξαρτώνται από το είδος του χαρτιού -γυαλιστερό ή χρωματιστό, παχύ ή βαρύ- τα κείμενα και τις εικόνες που είναι εκτυπωμένα πάνω του. Ο Βιτάλι αποκαλεί τη δουλειά του «τέχνη με μηδενικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο» καθώς τα υλικά είναι ανακυκλωμένα, αλλά και ανακυκλώσιμα. 

 Και το μήνυμα του καλλιτέχνη είναι ότι «η δημιουργικότητα πρέπει να εκφράζεται χωρίς επιβλαβείς συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς η φύση είναι ένα υπέροχο δώρο προς όλους. Το ευζήν και η χαρά εξαρτώνται από το σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον γι’ αυτό πιστεύω πως ο καθένας μας χωρίς εξαίρεση πρέπει να υπερασπιστεί τον πλανήτη». 

 ΠΗΓΗ: econews.gr

No comments:

Post a Comment