Με εξαφάνιση από τη φύση απειλείται το αρσενικό είδος, λόγω της εκτεταμένης ρύπανσης του περιβάλλοντος από επικίνδυνες χημικές ουσίες και διάφορες ορμόνες. Έρευνες από μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια καθώς και πανευρωπαϊκές μελέτες συμπεραίνουν ότι το αρσενικό φύλο παύει να είναι το ισχυρότερο όλων, καθώς αυτές οι ουσίες που υποβαθμίζουν το περιβάλλον αλλάζουν τη βιολογική του σύσταση, δημιουργώντας επιπλοκές στην αναπαραγωγική του ικανότητα αλλά και στη σεξουαλική του συμπεριφορά.
Πρόκειται για το φαινόμενο της θηλυκοποίησης της φύσης, όπως το ονομάζουν οι ειδικοί. Ανεπεξέργαστα τοξικά απόβλητα, αγροχημικά λιπάσματα και άλλες ορμόνες συνθέτουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που απειλεί την αρσενική φύση. Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα μηνύματα από το ζωικό βασίλειο είναι πολύ άσχημα για τη διαιώνιση του αρσενικού φύλου. Διαπιστώνει ότι σε περιοχές όπου υπάρχει εκτεταμένη ρύπανση των ποταμών και του υδροφόρου ορίζοντα παρουσιάζονται γενετικές ανωμαλίες και αλλόκοτη σεξουαλική συμπεριφορά σε αρκετά ζώα.
«Η φύση των αρσενικών κινδυνεύει», λέει στη Real planet ο καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικόλαος Σοφικίτης, και συνεχίζει: «Ορισμένα χρωμοσώματα που διαθέτει το αρσενικό καταστρέφονται ολοσχερώς από τη δράση αυτών των ουσιών, με αποτέλεσμα να του προκαλούν στειρότητα και άλλες ανωμαλίες. Πολύ φοβάμαι ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στις επερχόμενες γενιές το αρσενικό φύλο θα εκλείψει οριστικά από τη φύση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό», συμπληρώνει ο καθηγητής.
Ανησυχητικές οι μελέτες
Άσχημα νέα για το «ισχυρό» φύλο ήρθαν όμως και από τους επιστήμονες στο Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι πέστροφες του χειμάρρου Μπούλντερ Κρικ, στην πολιτεία Ντένβερ, άρχισαν να παρουσιάζουν σοβαρή μείωση των αρσενικών ψαριών, καθώς και γενετικές ανωμαλίες.
Από ένα τυχαίο δείγμα 123 ψαριών, οι 101 πέστροφες ήταν θηλυκές και μόνο οι 12 ήταν αρσενικές, ενώ άλλες 10 παρουσίαζαν αποκλίνουσα συμπεριφορά, καθώς ήταν ερμαφρόδιτες. Το γεγονός αυτό ήταν πρωτοφανές, αφού παλαιότερα δείγματα έδειχναν ότι υπήρχε κάποια σχετική ισορροπία μεταξύ αρσενικών και θηλυκών πληθυσμών της πέστροφας.
Ύστερα από επαναλαμβανόμενες μετρήσεις, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται και σε άλλα δείγματα ψαριών. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να αιτιολογήσουν την ανεξήγητη αυτή μείωση, όπως επίσης και την παρουσία ερμαφρόδιτων ψαριών.
Τα ευρήματά τους ήταν αποκαλυπτικά. Ο χείμαρρος Μπούλντερ Κρικ ήταν αποδέκτης αστικών και βιομηχανικών λυμάτων. Διάφορα στεροειδή και οιστρογόνα, τα οποία κατέληγαν ανεπεξέργαστα στο ποτάμι, δηλητηρίαζαν τα νερά του ποταμού, έχοντας σημαντική επίδραση στο γενετικό υλικό των ψαριών και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη θηλυκοποίησή τους.
Παρόμοια κατάσταση παρουσίαζαν και οι κροκόδειλοι στη λίμνη Απόπκα της Φλόριντα. Η λίμνη ήταν ρυπασμένη από επικίνδυνα φυτοφάρμακα, όπως το καρκινογόνο DTT, που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι αγρότες στα χωράφια της περιοχής, καθώς επίσης και από ορμόνες που διατάρασσαν τη φύση των αρσενικών κροκοδείλων.
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, τα ερπετά είχαν αρχίσει να μειώνονται δραματικά, ενώ υπήρχε ανισομετρία στην κατανομή πληθυσμού μεταξύ αρσενικών και θηλυκών. Οι περισσότεροι, μάλιστα, είχαν προβλήματα γονιμότητας, ενώ άλλοι παρουσίαζαν ομοφυλοφιλικές τάσεις, καθώς δεν έδειχναν καμία διάθεση να ζευγαρώσουν με το αντίθετο φύλο. Ταυτόχρονα, διαπιστώνονταν διάφορες παθήσεις στα γεννητικά όργανα των ερπετών, όπως καρκίνος των όρχεων, αλλά και διάφορες άλλες αρρώστιες.
Του Γιάννη Μύττη
No comments:
Post a Comment