Μετά τις ανησυχίες που προκαλεί η διπλή απειλή της εξάπλωσης των πυρηνικών, στον στρατιωτικό και τον ενεργειακό τομέα, και η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη, ο μεγάλος δείκτης στο ρολόι της Αποκάλυψης μετακινήθηκε ένα λεπτό πιο κοντά στις 00.00, στις παρά πέντε, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του Bulletin of the Atomic Scientists, που δημιούργησαν το Ρολόι το 1947 για να συμβολίζει την εγγύτητα προς έναν πυρηνικό κατακλυσμό.
"Τώρα δείχνει πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυκτα", δήλωσε η πρόεδρος του Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) Αλισον Μακφάρλαν.
Αρχικά, κατά τη δημιουργία του αμέσως μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με ατομικές βόμβες, το Ρολόι συμβόλιζε τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου και τόνιζε την απειλή που προέρχεται από τη διασπορά των πυρηνικών όπλων. Στη συνέχεια ενέταξε τους κινδύνους που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, τα ενεργειακά προβλήματα, την επέκταση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και τις νέες τεχνολογίες.
Τον Ιανουάριο του 2010, η ένωση που απαρτίζεται από 18 επιστήμονες βραβευμένους με Νομπέλ, είχε μετακινήσει κατά ένα λεπτό πίσω τον μεγάλο δείκτη, για να δείχνει έξι λεπτά πριν από τα μεσάνυκτα, κρίνοντας ότι η κατάσταση του κόσμου είχε γίνει περισσότερο ενθαρρυντική.
"Εδώ και δύο χρόνια φαινόταν ότι οι ηγέτες του κόσμου είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν στην παγκόσμιες απειλές που αντιμετωπίζουμε, αλλά αυτή η τάση δεν συνεχίσθηκε και μάλιστα ανατράπηκε", εξήγησε η Αλισον Μακφάρλαν, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τζορτζ-Μέισον, διευκρινίζοντας ότι ο δείκτης μετακινήθηκε στη θέση που είχε το 2007.
Ο Λόρενς Κράους, αντιπρόεδρος της ένωσης και καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα αναφέρθηκε από την πλευρά του στους σαφείς και επικείμενους κινδύνους της εξάπλωσης των πυρηνικών και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στην ανάγκη εξεύρεσης ασφαλών και αειφόρων ενεργειακών πηγών.
Παίρνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Λόρενς Κράους δήλωσε επίσης ότι "οι ηγέτες του πλανήτη επιδεικνύουν αδράνεια απέναντι στα ουσιαστικά προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των διεθνών εντάσεων".
"Η μεγάλη πρόκληση για την επιβίωση της ανθρωπότητας κατά τον ΧΧΙ αιώνα είναι η ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών που είναι σημαντικές για την οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες και στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος και χωρίς την περαιτέρω επέκταση της πυρηνικής ενέργειας.
Ο Τζαγιάτα Νταναπάλα, μέλος του Bulletin of the Atomic Scientists και πρώην πρεσβευτής της Σρι Λάνκα στον ΟΗΕ εξήγησε ότι "παρά την υπόσχεση για ένα νέο πνεύμα στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ο δρόμος προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα είναι αβέβαιος".
Ο γενικός διευθυντής του BAS Κένεθ Μπένεντικτ έδωσε μία πιο αισιόδοξη νότα στις ζοφερές διαπιστώσεις των συναδέλφων του χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικά στοιχεία την αραβική άνοιξη, τα κινήματα "Καταλάβατε" (Occupy), το κίνημα πολιτικής αμφισβήτησης στη Ρωσία.
"Είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση των απειλών της πυρηνικής ενέργειας, για την ανακούφιση των δεινών που προέρχονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη η οποία προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, είτε πρόκειται για την αποφυγή μίας πυρηνικής σύρραξης σε έναν ασταθή κόσμο, η ισχύς των λαών είναι καθοριστική", πρόσθεσε ο Κένεθ Μπένεντικτ.
"Για τον λόγο αυτόν, ζητούμε από τους άλλους επιστήμονες και ειδικούς να ενωθούν μαζί μας για να κινητοποιήσουμε του πολίτες...ώστε να ασκήσουν πίεση στους αξιωματούχους του πολιτικού και του βιομηχανικού κόσμου", εξήγησε ο Κένεθ Μπένεντικτ.
No comments:
Post a Comment