Translate this blog

Tuesday, January 10, 2012

Οι απατεώνες και οι χρυσοθήρες της κλιματικής αλλαγής

Στη µεγαλύτερη σύγχρονη µπίζνα παγκοσμίως εξελίσσεται το µέγα πρόβλημα για τον πλανήτη, αυτό της κλιµατικής αλλαγής, µε τις οµάδες συµφερόντων να κρατούν τα νήµατα και να επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, την ίδια ώρα που οι ίδιες αυτές ομάδες συμφερόντων θησαυρίζουν από τους µηχανισµούς που έχουν υιοθετηθεί για τη µείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

∆ύο ανεξάρτητες έρευνες που είδαν πρόσφατα το φως τη δημοσιότητας παρουσιάζουν συγκλονιστικά στοιχεία για το πώς έχουν διαβρωθεί οι µηχανισµοί και για το πώς σε παγκόσµιο επίπεδο οι αποφάσεις λαµβάνονται µε βάση τις κατευθύνσεις που δίνουν εταιρείες - κολοσσοί, που είναι, παράλληλα, από τους µεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη και ταυτόχρονα οι κερδισµένοι των µέτρων ανάσχεσης της κλιµατικής αλλαγής. 

Ανεξάρτητες έρευνες που αποδεικνύουν ότι στο θέµα της κλιµατικής αλλαγής το αξίωµα δεν είναι «ο ρυπαίνων πληρώνει», αλλά «ο ρυπαίνων... θησαυρίζει»! Η πρώτη έκθεση µε τίτλο «Ποιοι µας εµποδίζουν;» είναι διά χειρός της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace και η δεύτερη µε τίτλο «Αφήνοντας την αγορά να παίζει» διά χειρός των οργανώσεων Carbon Trade Watch και του Corporate Europe Observatory (CEO) - Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών. 

Η πρώτη έκθεση αποκαλύπτει με ονόματα ποιες ρυπογόνες βιομηχανίες αποτρέπουν την υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής κλιματικής νομοθεσίας και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και η δεύτερη αποκαλύπτει πώς το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, το λεγόμενο και χρηματιστήριο των ρύπων, μηχανισμός που στήθηκε για να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχει μετατραπεί σε έναν χρυσοφόρο κερδοσκοπικό μηχανισμό που επί της ουσίας επιδοτεί πλουσιοπάροχα τις βιομηχανίες που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα χωρίς να επιτυγχάνει τον βασικό ρόλο ύπαρξής του, τη μείωση δηλαδή των εκπομπών. 

Οι δώδεκα «βρόμικοι» 
Σύμφωνα με τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, σε παγκόσμιο επίπεδο οι «12 βρόμικοι» είναι: 
1 Jorma Oll ilo , πρόεδρος της Ollilo πρόεδρος της Shell Ολλανδίας. 
2 Lorraine Mitchell, διευθύνων σύμβουλος της Shell Καναδά. 
3 David Collyer , πρόεδρος της Καναδικής Ένωσης Πετρελαίου. 
4 Thomas Donohue , πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ. 
5 Lakshmi Mittal, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ArcelorMittal, εταιρείας -κολοσσού στον τομέα του χάλυβα και των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων με επιχειρήσεις σε 60 χώρες. 
6 Jürgen R. Thumann, πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων της Ευρώπης (BusinessEurope). 
7 David and Charles Koch , ιδιοκτήτες της Koch Industries, που διαθέτει μεταξύ άλλων διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες. 
8 Marius Kloppers, διευθύνων σύμβουλος της BHP Billiton, από τις κορυφαίες βιομηχανίες. Διαθέτει σε πολλές χώρες μεταλλεία χρυσού, διυλιστήρια, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και βιομηχανίες φυσικού αερίου. 
9 Dr Kurt Bock, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εκτελεστικών Διευθυντών, BASF, χημικής βιομηχανίας και εκ των κολοσσών των μεταλλαγμένων. 
10 Jean-Guy Carrier, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. 
11 Jack N Gerard, πρόεδρος της American Petroleum. 
12 Brian Dames , διευθύνων σύμβουλος της Eskom, εταιρείας παραγωγής ενέργειας με έδρα τη Νότια Αφρική.

No comments:

Post a Comment