Translate this blog

Sunday, January 22, 2012

Χιλιάδες δέντρα φυτρώνουν… στη θάλασσα!

Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν… θετικά οι σχεδιαστές του «μέλλοντος», και πιο συγκεκριμένα το σχεδιαστικό γραφείο Waterstudio από την Ολλανδία, κάνοντας πράξη ένα πρωτοποριακό project.
Το «Sea Tree» (σ.σ. «Θαλάσσιο Δέντρο») είναι μια πλωτή δομή που εξέχει αρκετά από την επιφάνεια του νερού, η οποία αποτελείται από πολλαπλά επίπεδα τμήματα και σαν ένα τεράστιο «βαρίδι» παραμένει στη θέση της μέσα στη θάλασσα, ενώ μετακινείται ελαφρά από τον άνεμο και τα κύματα.
Για την κατασκευή του χρησιμοποιείται υπεράκτια τεχνολογία, παρόμοια με αυτήν που εφαρμόζεται στους πύργους αποθήκευσης πετρελαίου, και έτσι το «θαλάσσιο δέντρο» μπορεί να τοποθετηθεί τόσο στην ανοικτή θάλασσα όσο και σε συγκεκριμένες θέσεις σε ποτάμια, λίμνες, ακόμη και στον ωκεανό, και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό δομών.
Η δομή χρησιμεύει ως βάση ανάπτυξης και ευδοκίμησης διάφορων ειδών χλωρίδας και πανίδας, συμπεριλαμβανομένων πτηνών, εντόμων, φυτών αλλά και πολλών θαλάσσιων οργανισμών, στο τμήμα που βρίσκεται μέσα στο νερό.
Σκοπός του καινοτόμου αυτού project είναι να βοηθήσει στην προστασία των φυσικών ενδιαιτημάτων στις αστικές περιοχές, δημιουργώντας μια -τρόπον τινά- φυσική «φωλιά» γι’ αυτά, αλλά και να ενισχύσει την πράσινη ανάπτυξη στις μεγαλουπόλεις και την κατ’ επέκταση προστασία τους περιβάλλοντος.

No comments:

Post a Comment