Translate this blog

Friday, January 27, 2012

Στροφή προς τον αγροτικό τομέα σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ

Η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα αλλά και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών είχαν αρνητική επίδραση στην επιχειρηματικότητα, όπως καταγράφεται στην ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ για την Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα (2010-2011). 

Ωστόσο παρατηρούνται και σημεία αισιοδοξίας καθώς καταγράφεται στροφή προς τον αγροτικό τομέα, γεγονός που δείχνει ότι η Ελλάδα αναζητά ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι κινούμαστε σε κλάδους που παράγουν εμπορεύσιμα και εξαγώγιμα προϊόντα. 

Την ίδια στιγμή το επίπεδο εκπαίδευσης των νέων επιχειρηματιών βελτιώνεται, ενώ η ηλικία όσων αναζητούν ευκαιρίες εν μέσω κρίσης είναι 45-54 ετών από 25-34 ετών που ήταν πριν από λίγα χρόνια. Μάλιστα η χρηματοδότηση αυτών των νέων προσπαθειών γίνεται από τον οικογενειακό - φιλικό προϋπολογισμό και όχι από το τραπεζικό σύστημα. 

 Από την άλλη, από τα ευρήματα της έκθεσης προκύπτει ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και η αβεβαιότητα για το μέλλον απέτρεψαν ανθρώπους που ήθελαν να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. 

Μάλιστα, το ποσοστό των ατόμων του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών που δηλώνει πως σκέφτεται να ξεκινήσει επιχειρηματική δράση τους επόμενους 36 μήνες μειώνεται (14,4% έναντι 17,2% πέρυσι), φτάνοντας στη δεύτερη χαμηλότερη επίδοση από το 2006.Κι’ αυτό παρά το γεγονός ότι συνήθως κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης, η επιχειρηματικότητα αποτελεί “καταφύγιο” επαγγελματικής στέγης. 

 Εντούτοις, 1,2 εκατομμύρια άτομα αναπτύσσουν κάποιου τύπου επιχειρηματική δραστηριότητα, ποσοστό που παραμένει το υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες καινοτομίας. 

 Το 2010 το 3.3% του πληθυσμού διέκοψε την επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκούσε. Για τους περισσότερους, αιτία ήταν η έλλειψη κερδοφορίας και όχι η έλλειψη χρηματοδότησης. 

 Η έκθεση για την Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αποτελεί την όγδοη περιοδική έκδοση του ΙΟΒΕ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ερευνητικό πρόγραμμα του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου για την Επιχειρηματικότητα - Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Πηγη: ellispoint.gr

No comments:

Post a Comment