Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Η μικρή βίλα μέσα στο τροπικό δάσος

Μια όμορφη εξοχική κατοικία στην δυτική Ιάβα της Ινδονησίας. 

Με τη φύση να οργιάζει σ’ εκείνο το γεωγραφικό πλάτος του πλανήτη, δεν χρειάζεται παρά λίγα λεπτά δρόμος με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης για να βρεθείς στην καρδιά του τροπικού δάσους.
Οι ιδιοκτήτες της κατοικίας των φωτογραφιών μας μένουν στην πολύβουη Μπαντούνγκ, αλλά ήθελαν ένα σπίτι για το σαββατοκύριακο. Και η μικρή αυτή βίλα βρίσκεται στο Μεκαργουάνγκι, ένα χωριό που δεν βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, είναι ωστόσο ήσυχο, μικρό και με υπέροχη φύση.
Το πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Alex Santoso που σχεδίασε την κατοικία ήταν πως η περιοχή γύρω από το οικόπεδο έχει μικρούς λόφους και πως οι συχνές τροπικές βροχές προκαλούν πολλές φορές την διάβρωση του χώματος και θα ήταν επικίνδυνο σε κάποια ακραία περίπτωση να γέμιζε η βίλα από λάσπη. Γι’ αυτό και επέλεξαν να μην κολλήσουν την πίσω πλευρά της στην πλαγιά του πιο κοντινού λόφου, αλλά να κτίσουν έναν ακόμη τοίχο που να συγκρατεί τα χώματά του και να αφήσουν ένα μικρό πέρασμα ανάμεσα σε αυτόν και την κατοικία.
Γιατί δεν απομάκρυναν το κτήριο ακόμη περισσότερο από την πλαγιά; Η απάντηση είναι το δεύτερο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν: οι ιδιοκτήτες ήθελαν ένα κτίσμα που να είναι δυνατόν να επεκταθεί στο μέλλον, όταν θα κτίσουν εξοχικά για τα παιδιά τους. Το κτήριο είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε η μια του βεράντα να μετατραπεί στην ταράτσα μια μελλοντικής κατοικίας -με αυτόν τον τρόπο δεν θα εμποδίζεται η θέα προς το μεγάλο πάρκο που βρίσκεται μπροστά τους σε κανένα από τα δύο σπίτια.