Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Λίμνη Τιτικάκα - Bολιβία: ένα περιβαλλοντικό έγκλημα σε εικόνες

Η λίμνη Τιτικάκα βρίσκεται στη Νότιο Αμερική σε οροπέδιο των Άνδεων, στα σύνορα της Βολιβίας και του Περού και σε υψόμετρο 3.812 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Είναι η σε μεγαλύτερο υψόμετρο πλεύσιμη λίμνη του κόσμου. 

Σε όγκο νερού είναι επίσης η μεγαλύτερη στην Νότια Αμερική. Έχει συνολική επιφάνεια περίπου 8400 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το βαθύτερο σημείο της εντοπίζεται στα 280 μέτρα περίπου. 

Εκτείνεται από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά σε μήκος 190 χιλιομέτρων. Το πλατύτερο σημείο της έχει εύρος 80 χιλιομέτρων. 

Το νερό της λίμνης είναι βρόχινο ή προέρχεται από την τήξη των πάγων στις οροσειρές που την περιβάλλουν. Η λίμνη Τιτικάκα τροφοδοτείται από πέντε κυρίως ποταμούς που εκβάλλουν σε αυτήν, τους: Ράμις, Κοάτα, Ιλάβε, Χουανκανεμ και Σουτζες. 

Στη λίμνη υπάρχουν ένα μεγάλο νησί και 41 μικρότερα νησιά, ορισμένα από τα οποία είναι τεχνητά. Ο πληθυσμός γύρω απο τη λίμνη και στην ομώνυμη παραλίμνια πόλη διατηρεί ακόμη κάποιες από τις παραδόσεις των Ίνκας, με κύρια ασχολία την αλιεία και τη χειροτεχνία. Το βολιβιανό Ναυτικό χρησιμοποιεί την λίμνη για την διεξαγωγή ασκήσεων, παρά το γεγονός ότι η Βολιβία είναι περίκλειστη χώρα. 

 Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Λίμνη Τιτικάκα, η πιο γνωστή λίμνη της Νοτίου Αμερικής. Η εντατική αστικοποίηση στην περιοχή δημιουργεί τρομερές πιέσεις στη λίμνη. Κυριότερη απειλή είναι η ρύπανση, λόγω του μεγάλου όγκου απορριμμάτων που δέχεται.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι ενδεικτικές της μόλυνσης..