Translate this blog

Sunday, January 29, 2012

Πετρέλαιο: άμεση ανάγκη για εναλλακτικούς προμηθευτές

Συγκεκριμένα μέτρα που θα διασφαλίζουν αδιάκοπη τροφοδοσία της Ελλάδας με πετρέλαιο, από εναλλακτικούς προμηθευτές, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Τσουκαλάς, μετά την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν.

Απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή σχετικά με το θέμα, ο Επίτροπος Ενέργειας, κ. Έτινγκερ, δήλωσε ότι: «η αγορά πετρελαίου είναι παγκόσμια και η Ελλάδα μπορεί να εφοδιάζεται από αλλού. Ειδικότερα, η Ελλάδα διαθέτει μεγάλες μονάδες διύλισης και ως εκ τούτου φαίνεται ότι είναι σε θέση να στραφεί σε εναλλακτικούς προμηθευτές». 

Από την πλευρά του, ο κ Τσουκαλάς χαρακτήρισε την απάντηση αυτή «εκτός επαφής με την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα», επισημαίνοντας ότι ναι μεν υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές πετρελαίου για την Ελλάδα πέρα από το Ιράν, ωστόσο το πρόβλημα της χώρας έγκειται στην αδυναμία της να εξασφαλίσει πίστωση δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και του φόβου χρεοκοπίας. 

 «Ο κ. Έτινγκερ υποτιμά το πρόβλημα εφοδιασμού της χώρας μας από εναλλακτικούς προμηθευτές και θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί εναλλακτικός προμηθευτής που θα διασφαλίσει παρόμοιους ευνοϊκούς όρους πώλησης πετρελαίου με αυτούς που της παρέχει το Ιράν», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

 Ο κ. Τσουκαλάς, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από τρίτους – εισάγοντας το 46% των αναγκών της σε αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία, το 16% από το Ιράν, 10% από τη Σαουδική Αραβία, 10% από το Καζακστάν, 9% από τη Λιβύη και 7% από το Ιράκ – και μια διακοπή εφοδιασμού θα είχε ολέθριες συνέπειες για τη χώρα εν μέσω της καταστροφικής ύφεσης που αντιμετωπίζει, θέλησε να βεβαιωθεί, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της Ελλάδας στην εξυπηρέτηση των ενεργειακών της αναγκών όσο διαρκεί η κρίση. 

 «Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 23ης Ιανουαρίου δεν αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της Ελλάδας και τη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας πετρελαίου, ενώ οι επιπτώσεις του εμπάργκο έχουν ήδη οδηγήσει σε μικρή αύξηση των τιμών καυσίμων.

 Ευελπιστώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο θα δουν το θέμα με μεγαλύτερη σοβαρότητα και θα επανέλθουν άμεσα με ρεαλιστικές προτάσεις», κατέληξε ο Ευρωβουλευτής. 

econews

No comments:

Post a Comment