Translate this blog

Tuesday, January 3, 2012

Texas: Το στοίχημα της ηλιακής ενέργειας

Η πολιτεία του Τέξας είναι πρωταθλήτρια των ΗΠΑ, καθώς οι κάτοικοί του καταναλώνουν περισσότεροι ενέργεια από κάθε άλλη πολιτεία. 

Η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομίας της δυναμικής πολιτείας του αμερικανικού νότου, εδώ και έναν αιώνα, από την ημέρα που ανακαλύφθηκε το πετρέλαιό του και ξεκίνησε η παραγωγή του. ο πετρέλαιο είναι και το βασικό υλικό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τέξας. 

Δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός πολιτεία των ΗΠΑ, αλλά και ένα από τα δύο κορυφαία σημεία αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στην τιμολόγηση του πετρελαίου που φέρει το όνομά του, West Texas Intermediate. Καθώς όμως για όλο τον κόσμο το πετρέλαιο και το Τέξας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, η αμερικανική αυτή πολιτεία υιοθετεί σταδιακά όλο και περισσότερο τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). 

Αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους καταλαμβάνουν την πρώτη θέση παγκοσμίως στον τομέα αυτό. Η περιοχή του Αμαρίλλο, η περιοχή του Κόλπου του Μεξικού και η περιοχή του Trans-Pecos στα σύνορα με το Μεξικό έχουν το μεγαλύτερο δυναμικό παραγωγής αιολικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα και σχεδιάζει την κατασκευή νέων ισχυρότερων μονάδων στο άμεσο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, το Τέξας λόγω της γεωγραφικής του θέσης, έχει πολύ μεγάλες προοπτικές για την χρήση της ηλιακής ενέργειας, ωστόσο μόλις τώρα εισέρχεται σε αυτό τον ενεργειακό τομέα. 

Το πείραμα 
Μόλις 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης Όστιν βρίσκεται μία μικρή κοινότητα, που βρίσκεται στην αιχμή της πρωτοπορίας της ενεργειακής τεχνολογίας. Σε πρώτη ματιά μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη γειτονιά της Αμερικής, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα μοναδικό ζωντανό πείραμα που θα έχει σημαντικές εφαρμογές για το μέλλον της ενέργειας σε όλο τον πλανήτη. Τα σπίτια διαθέτουν μια από τις μεγαλύτερες πυκνότητες ηλιακών συλλεκτών στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να έχουν τους χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος. 

Μάλιστα, ορισμένοι κάτοικοι δεν χρειάζεται να πληρώσουν τίποτα. Ωστόσο, το Τέξας δεν επενδύει μόνο σε τεχνολογίες για οικιακή χρήση και για τις ανάγκες τις ίδιας της πολιτείας. Μία τεράστια ηλιακή φάρμα με το όνομα Webberville θα ξεκινήσει σύντομα να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Για τους περιβαλλοντολόγους, το Τέξας από πολιτεία του πετρελαίου θα μπορούσε να μετατραπεί σε πολιτεία πρότυπο για όλες τις ΗΠΑ. Εάν οι Τεξανοί μπορούν να ζήσουν χωρίς το πετρέλαιο, τότε σίγουρα υπάρχει ελπίδα και για την υπόλοιπη χώρα. 

Τα προβλήματα 
Ωστόσο, το όραμα για ένα «πράσινο» μέλλον απειλείται, γιατί παρά την κερδοφορία από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Τέξας, τίθεται το σοβαρό ερώτημα εάν οι επενδύσεις για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας μπορούν να συνεχιστούν με αυτό το ρυθμό. 

Η πρώτη απειλή είναι οι περικοπές στις επιδοτήσεις που οδήγησαν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζοντας ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα οδηγήσει στη δημιουργία πολλών χιλιάδων «πράσινων» θέσεων εργασία, έδωσαν επιχορηγήσεις προκειμένου να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις. 

Ωστόσο, οι ελπίδες της Ουάσιγκτον δεν έγιναν πραγματικότητα, καθώς δεν δημιουργήθηκαν οι θέσεις εργασίας. Αντιθέτως, οι κινεζικές εταιρείες πλημμύρισαν την αγορά με φθηνούς ηλιακούς συλλέκτες, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες αδυνατούσαν να ανταγωνιστούν, με αποτέλεσμα πολλές να οδηγηθούν σε αδιέξοδο. 

Η μεγαλύτερη απώλεια ήταν η Solyndra, που τον Αύγουστο του 2011 κήρυξε πτώχευση, γιατί δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα δάνεια ύψους 500 εκατ. δολαρίων που έλαβαν από την αμερικανική κυβέρνηση. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διερευνά καταγγελίες, που αναφέρουν ότι οι κινεζικές εταιρείες πωλούσαν στην αμερικανική αγορά ηλιακά πάνελ κάτω από τιμή κόστους. 

Η εταιρεία Solarworld,είναι μία από τις εταιρείες που έκανε την καταγγελία, υποστηρίζοντας ότι από τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές κινδυνεύουν θέσεις εργασίας στον βιομηχανικό τομέα των ΗΠΑ. Το Πεκίνο από την πλευρά του απορρίπτει τις καταγγελίες. Μάλιστα, οι κινεζικές βιομηχανίες ηλιακών πάνελ ζήτησαν έρευνα για τις αμερικανικές επιδοτήσεις για το πολυπυρίτιο, ου χρησιμοποιείται στην κατασκευή των ηλιακών πάνελ και το οποίο εξάγεται στην Κίνα σε μεγάλες ποσότητες. 

Οι κινεζικές εταιρείες καταγγέλλουν από την πλευρά τους ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις φθηνές εισαγωγές. 

Νέα εναλλακτική 
Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση για την αμερικανική βιομηχανία παραγωγής ηλιακής ενέργειας είναι τα οικονομικά προβλήματα που πιέζουν τις τεχνολογίες ΑΠΕ. Οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν εξαιτίας της ανακάλυψης νέων μεγάλων κοιτασμάτων. Ο αντίκτυπος του σχιστόλιθου στις ΗΠΑ δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη. 

Την τελευταία 10ετία, έφτασε από το μηδέν να τροφοδοτεί το 1/4 του φυσικού αερίου της χώρας, ένα ποσοστό αναμένεται να φτάσει στο 50% μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. 

Με αποτέλεσμα, οι επενδυτές μεγάλων προγραμμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να αναρωτιούνται εάν οι αριθμοί εξακολουθούν να τους βγαίνουν. Εάν το φυσικό αέριο είναι φθηνό, γιατί να ασχοληθεί κανείς με τις ακριβές εναλλακτικές, ακόμη και εάν είναι πιο οικολογικές; Έτσι, για πολλούς, η ιστορία για την ενέργεια στο Τέξας έχει κάνει τον κύκλο της με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να ξανακερδίζουν την πρωτοκαθεδρία. 

Για άλλους όμως, η άνοδος των ΑΕΠ έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή και πλέον βρίσκονται στον δρόμο της πλήρους επικράτησης. 

«Καθημερινή»

No comments:

Post a Comment