Translate this blog

Friday, February 3, 2012

“Πόλεμος” μετεωρολόγων με φόντο την Κλιματική Αλλαγή

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι μετεωρολόγος για να γνωρίζει προς ποια κατεύθυνση φυσά ο άνεμος. 

Ωστόσο, πολλοί μετεωρολόγοι εξετάζουν την Κλιματική Αλλαγή ως ένα φυσικό, κυκλικό φαινόμενο με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει διαμάχη με τους συναδέλφους τους που προκρίνουν δημοσίως τα ανθρωπογενή αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις το 19% των μετεωρολόγων που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα εντόπισαν αποκλειστικά τον ανθρώπινο παράγοντα ως κινητήριο μοχλό της κλιματικής αλλαγής, με το 81% να την αποδίδει σε φυσικά κατά κύριο λόγο αίτια. 

 Μάλιστα, ορισμένοι μετεωρολόγοι όπως ο Τζον Κόουλμαν, ιδρυτής του Weather Channel, μιλούν ανοιχτά για τεράστια απάτη αναφερόμενοι στην Κλιματική Αλλαγή προκαλώντας την μήνιν των κλιματικών επιστημόνων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάνουν λόγο για ανθρωπογενή αίτια του φαινομένου. 

 Η αντιπαράθεση για τις ανθρωπογενείς ή όχι αιτίες της κλιματικής αλλαγής έχει διαιρέσει την Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία (American Meteorological Society-AMS) σε δύο στρατόπεδα.  

Η τελευταία φορά που η AMS πήρε θεσή ήταν το 2007 όταν και υποστήριξε με συμβιβαστική διάθεση ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε φυσικά αίτια, αλλά εντείνεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και η εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. 

 Η στάση που θα κρατήσουν οι μετεωρολόγοι απέναντι σε αυτό το ζέον ζήτημα είναι κομβικής σημασίας, καθώς θεωρούνται διαμορφωτές της κοινής γνώμης από τη στιγμή που ενημερώνουν το πλατύ κοινό για τις προγνώσεις του καιρού. 

Photo: ΒΒC/PA

No comments:

Post a Comment