Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Τα μυστικά της μυστηριώδους λίμνης Βοστόκ

Μια ομάδα ρώσων ερευνητών κατάφερε να φτάσει τη μυστηριώδη λίμνη Βοστόκ, η οποία βρίσκεται σε βάθος σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, έπειτα από γεωτρήσεις που διήρκεσαν περισσότερο από 30 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα στο πρακτορείο Ria Novosti μια πηγή προσκείμενη σε επιστημονικούς κύκλους. 

"Την Κυριακή οι επιστήμονές μας ολοκλήρωσαν τις εργασίες γεώτρησης και έφθασαν στην επιφάνεια της λίμνης σε βάθος 3.768 μέτρων" κάτω από τους πάγους του Νότιου Πόλου, δήλωσε η εν λόγω πηγή, χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.
Αυτή η λίμνη γλυκού νερού μήκους 250 χιλιομέτρων και πλάτους 50 χιλιομέτρων (η επιφάνειά της είναι 12.500 τ.χ.) βρίσκεται αποκλεισμένη κάτω από τους πάγους εδώ και εκατομμύρια χρόνια και μπορεί να περιέχει μορφές ζωής άγνωστες μέχρι σήμερα. 

 Οι γεωτρήσεις επαναλήφθηκαν τον Ιανουάριο αφού είχαν διακοπεί το 1998 σε βάθος 3.580 μέτρων, δηλαδή 188 μέτρα πάνω από το στρώμα του νερού.
Η διακοπή αυτή είχε γίνει έπειτα από εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας που ζητούσε να τη διακοπή των εργασιών μέχρι να υπάρξουν ασφαλέστερες τεχνολογίες γεώτρησης για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή.
"Ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας μας περιμένει το 2012, θα φτάσουμε στα ύδατα της λίμνης Βοστόκ, ηλικίας 30 εκατομμυρίων ετών", είχε δηλώσει πέρυσι ο ρώσος υπουργός Φυσικών Πόρων και Οικολογίας Γιούρι Τρούντεφ. "Κανένας δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτάσει σε τέτοιο βάθος κάτω από τη Γη", είχε δηλώσει.  

Η μελέτη των πάγων από τη γεώτρηση και των υδάτων της λίμνης θα επιτρέψει στους ειδικούς να εκπονήσουν ένα σενάριο για τις φυσικές κλιματικές αλλαγές των επομένων χιλιετιών, σύμφωνα με τους ρώσους ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου