Translate this blog

Thursday, February 2, 2012

Κλιματική αλλαγή: «Φταίει ο άνθρωπος» λέει η NASA

Τα ανθρωπογενή αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη επιβεβαιώνει νέα έρευνα της NASA, η οποία απαντά στους σκεπτικιστές που αποδίδουν το φαινόμενο σε αλλαγές της ηλιακής δραστηριότητας.  

Η έρευνα βασίζεται σε αναθεωρημένους υπολογισμούς του ενεργειακού ισοζυγίου της Γης, δηλαδή της διαφοράς ανάμεσα στην ποσότητα ηλιακής ενέργειας που απορροφάται από την επιφάνεια του πλανήτη και εκείνης που αντανακλάται στο διάστημα ως θερμότητα. 

Οι υπολογισμοί δείχνουν πως, παρά την ασυνήθιστα χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα κατά την περίοδο 2005-2010, ο πλανήτης συνέχισε να απορροφά περισσότερη ενέργεια από εκείνη που «επέστρεφε» στο διάστημα. 

 Ειδικότερα, το πιο πρόσφατο «χαμηλό» ηλιακής δραστηριότητας διήρκεσε δύο χρόνια περισσότερο σε σύγκριση με το κανονικό. 

 Η ενεργειακή ανισορροπία της Γης θεωρείται θεμελιώδης παράγοντας στις έρευνες για το Κλίμα, ενώ χρησιμοποιείται ως μετρητής στις προβολές των μελλοντικών κλιματικών συνθηκών. 

 Όταν η ανισορροπία είναι θετική, δηλαδή εισέρχεται στο σύστημα μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας απ’ ότι εξέρχεται η Γη θερμαίνεται. Στην αντίθετη περίπτωση ψύχεται. 

 Η ερευνητική ομάδα του Goddard Institute for Space Studies της NASA στη Νέα Υόρκη, εξήγαγε το συμπέρασμα ότι το πλεόνασμα ενέργειας που η Γη απορρόφησε κατά την εξαετή διάρκεια της έρευνας ξεπέρασε το μισό Βατ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η ποσότητα αυτή είναι μεγαλύτερη από τη μείωση κατά 0,25 Βατ ανά τετραγωνικό μέτρο που επήλθε μεταξύ του υψηλού και του χαμηλού της ηλιακής δραστηριότητας. 

 «Το γεγονός ότι το ενεργειακό ισοζύγιο της Γης είναι θετικό ακόμα και σε μια μακρά περίοδο χαμηλής ηλιακής δραστηριότητας δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά απόδειξη ότι ο ήλιος δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος της κλιματικής αλλαγής», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας Τζέημς Χάνσεν.

ΠΗΓΗ: econews.gr

No comments:

Post a Comment