Translate this blog

Thursday, April 12, 2012

Η ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ - Toυ Στέλιου Μπόμπουλα

Του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Ι. ΜΠΟΜΠΟΥΛΑ 
Χειρούργου Οδοντίατρου 
Πτυχιούχου Πανεπιστημίου Αθηνών

 Η λεύκανση των δοντιών με χημικά μέσα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς διαδικασίες της αισθητικής οδοντιατρικής. Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή και με μικρό κόστος διαδικασία, η οποία συμβάλλει στη αλλαγή του χρώματος των δοντιών με αποτέλεσμα να βελτιώνει σημαντικά την αισθητική τους εμφάνιση. Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να αφορά ζωντανό ή απονευρωμένο δόντι, ενώ η διαδικασία της λεύκανσης μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον ασθενή στο σπίτι, από τον οδοντίατρο στο χώρο του οδοντιατρείου ή με συνδυασμό των δύο παραπάνω.

Πώς γίνεται η λεύκανση των δοντιών; 

 Στις περισσότερες περιπτώσεις λεύκανσης γίνεται εφαρμογή στην επιφάνεια του δοντιού ενός διαλύματος λεύκανσης (υπεροξείδιο του καρβαμιδίου ή του υδρογόνου, σε διαφορετικές, κατά περίσταση, περιεκτικότητα) που έχει τη μορφή ζελέ. Το υλικό αυτό, αφού τοποθετηθεί στην επιφάνεια του δοντιού αυτοενεργοποιείται ή ενισχύεται η δράση του με την χρήση ειδικής συχνότητας φωτός (laser, ειδικές λάμπες λεύκανσης, αλλογόνο, , led κ.α.). 

Λεύκανση δοντιών στο σπίτι 

 • Για τη λεύκανση στο σπίτι ο οδοντίατρος παίρνει αποτυπώματα των δοντιών για να κατασκευάσει τα μασελάκια που θα υποδεχτούν τον λευκαντικό παράγοντα. Στο σπίτι ο ασθενής γεμίζει το κάθε μασελάκι με το λευκαντικό ζελέ που του έχει δώσει ο οδοντίατρος και το φοράει 4-6 ώρες καθημερινά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται σε μία ή δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει να φοράει το μασελάκι για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων ή και περισσότερο.


Λεύκανση δοντιών στο οδοντιατρείο 


 • Η λεύκανση στο ιατρείο διαρκεί από 30 έως 90 λεπτά και θα χρειαστούν από μία έως και τρεις συνεδρίες, ανάλογα με τον τύπο της δυσχρωμίας και το πόσο λευκά επιθυμείτε να γίνουν τα δόντια σας. Ο οδοντίατρος ξεκινά καταγράφοντας το ιστορικό του ασθενή, ώστε να μάθει πώς προέκυψαν οι δυσχρωμίες των δοντιών (Διαφορετικοί τύποι δυσχρωμιών θα έχουν διαφορετική απόκριση στη θεραπεία), εφαρμόζει ένα ειδικό προστατευτικό ζελέ στα ούλα και στη συνέχεια τον λευκαντικό παράγοντα. Οι λευκαντικοί παράγοντες μπορεί να είναι αυτοενεργοποιούμενοι ή να ενεργοποιούνται με θερμότητα ή με ειδικής συχνότητας φώς (laser, led, plasma κ.α.)
Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης; 

 Σε αυτή την ερώτηση δεν μπορούμε δώσουμε ακριβή πρόβλεψη, γιατί το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Καταρχήν, εξαρτάται από το λόγο για τον οποίο τα δόντια σκουραίνουν. Κατά δεύτερον, εξαρτάται αρκετά από τις συνήθειές μας. Το κάπνισμα, όπως επίσης και η μεγάλη κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν αυξημένες χρωστικές όπως ο καφές, το κόκκινο κρασί και το μαύρο τσάι επιδρούν επιταχυντικά στην επαναφορά του αρχικού χρώματος. Κατά τρίτον, εξαρτάται από την υγιεινή του στόματος και τέλος από αυτό που αποκαλούν συχνά οι ασθενείς «κακή ποιότητα» των δοντιών. Παρόλα αυτά, σε αρκετές περιπτώσεις το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι 2 χρόνια.

Ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη λεύκανση 

 Η λεύκανση των δοντιών είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία. Οι παρενέργειες της λεύκανσης είναι σπάνιες, αν και τα δόντια ορισμένων ασθενών (σε ποσοστό ασθενών μικρότερο του 7%) είναι πιθανό να γίνουν πιο ευαίσθητα για ένα μικρό χρονικό διάστημα (2-3 ημέρες). Πιθανό είναι επίσης να προκληθεί ένας παροδικός ελαφρύς ερεθισμός των ούλων(σε ποσοστό ασθενών μικρότερο του 1%). Κατά την εγκυμοσύνη η λεύκανση αντενδείκνυται προληπτικά, καθώς η επίπτωση των λευκαντικών υλικών στην ανάπτυξη του εμβρύου δεν είναι ακόμα γνωστή.

No comments:

Post a Comment