Translate this blog

Monday, April 11, 2011

ΥΠΕΚΑ: δράσεις για την προστασία καμένων δασικών εκτάσεων στην Πελοπόννησο

ypeka-kamenes-dasikes-ektaseis-peloponissos.jpg (390×261)
Με πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση των ελαιόδενδρων που φυτεύτηκαν παράνομα στις καμένες δασικές εκτάσεις της Πελοποννήσου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, εντείνει τις προσπάθειές του για την προστασία της περιοχής και την ταχεία επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην προ πυρκαγιάς κατάσταση.

Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση των επιτροπών που ο σχετικός νόμος προβλέπει, οι οποίες θα διαχειριστούν το θέμα, προβαίνοντας στην άμεση απομάκρυνση των ελαιόδενδρων, διασφαλίζοντας έτσι τη φυσική αναγέννηση των καμένων εκτάσεων της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από καταγγελίες στα Δασαρχεία Πύργου και Ολυμπίας και αφού διενεργήθηκαν έλεγχοι, προέκυψε, ότι έγιναν καταπατήσεις σε δασικές περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και φυτεύτηκαν ελαιόδεντρα μέσα σε δασικές εκτάσεις με σκοπό την επέκταση όμορων χωραφιών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού η Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ -τον περασμένο Νοέμβριο- είχε εκδώσει σχετική εγκύκλιο.

Με αυτή απευθυνόταν προς όλα τα δασαρχεία της χώρας, τονίζοντας ότι όχι μόνο οι πάσης φύσεως εγκαταστάσεις σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις κατεδαφίζονται υποχρεωτικά με απόφαση της οικείας Περιφέρειας, αλλά ότι οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και για τις περιπτώσεις που η επέμβαση αφορά και στη φύτευση μη δασικών φυτών που εμποδίζουν την αναγέννηση του δάσους.

No comments:

Post a Comment