Translate this blog

Monday, April 18, 2011

Αυθαίρετα: «stop» στη νομιμοποίηση λέει η Μπιρμπίλη


Αντίθετη σε οποιαδήποτε «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων είναι η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος, όπως ανέφεραν στενοί της συνεργάτες, η κ. Μπιρμπίλη θεωρεί ανέφικτη οποιαδήποτε ενέργεια «νομιμοποίησης», αφού προσκρούσει στην πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αντισυνταγματική.

Επιπλέον, απορρίπτεται το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης ανάλογης με αυτή που ισχύει για τους ημιυπαίθριους, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκύψει μεγάλο συνταγματικό πρόβλημα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της περασμένης Παρασκευής και πως ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε γενικά στην ανάγκη να τραβήξει η Ελλάδα μία κόκκινη γραμμή απέναντι στα λάθη του παρελθόντος, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η αυθαίρετη δόμηση, το υπουργείο Οικονομικών δίνει μία ελαφρώς διαφορετική εικόνα.

Ειδικότερα, αν και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν υπάρχει αναφορά σε έσοδα από αυθαίρετα, παράγοντες του υπουργείου πιστεύουν πως θα μπορούσαν να εισπραχθούν 1,5 -2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015 με αντάλλαγμα μία μορφή «νομιμοποίησης».

Οι όροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την παράνομη δόμηση:

Τις προϋποθέσεις για την οριστική αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης θέτει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Χρήστος Σπίρτζης. Πιο συγκεκριμένα, στις προϋποθέσεις συγκαταλέγεται η ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και η κατηγοριοποίηση των αυθαίρετων χώρων και των αυθαίρετων κτισμάτων. Εκτός αυτού απαιτείται αναλυτικός διάλογος στη βάση κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων, σχετικά με το ποια αυθαίρετα μπορούν να διατηρηθούν, αλλά και καταγραφή όλων των κτισμάτων της χώρας με βάση την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, μέτρο το οποίο έχει νομοθετηθεί, αλλά δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.

econews

No comments:

Post a Comment