Translate this blog

Thursday, May 12, 2011

Ελάχιστες ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες


Πολύ μακριά από τις αρχικές εκτιμήσεις που προέβλεπαν υποβολή έως και 10.000 αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, βρίσκεται η διαδικασία, τρεις εβδομάδες μετά την ανάρτηση των χαρτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, μέχρι τις 10 Μαϊου είχαν υποβληθεί συνολικά 358 ενστάσεις, από τις οποίες η πλειοψηφία ήταν στον δήμο Μαραθώνα με 220 και ακολουθούν η Πεντέλη με 102 και η Νέα Πεντέλη με 36.

Ακόμη και αυτές οι αντιρρήσεις όμως δεν έχουν οριστικοποιηθεί καθώς για περίπου τις μισές έχει συμπληρωθεί η σχετική φόρμα στο Internet αλλά ακόμη δεν έχει υποβληθεί η αντίρρηση. Πιθανότατα να θέλουν να ξαναελέγξουν τα στοιχεία για να την υποβάλλουν, υποστηρίζουν από την Κτηματολόγιο ΑΕ.

Όπως γίνεται αντιληπτό τα νούμερα υπολείπονται σημαντικά από τις προβλέψεις, ξαφνιάζοντας τους πάντες. Τρεις ερμηνείες μπορούν να στοιχειοθετήσουν την υστέρηση. Η πρώτη αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας που για τους πολίτες εσωτερικού είναι έως τις 30 Μαίου και για τους κατοίκους εξωτερικού έως τις 30 Ιουνίου. Δεν αποκλείεται κατά την προσφιλή τακτική των Ελλήνων να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις τους την τελευταία στιγμή, να πράξουν το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση.

Εάν ωστόσο, ο αριθμός των αντιρρήσεων, είναι ο προβλεπόμενος καθίσταται σαφές ότι η ταλαιπωρία που περιμένει τον κόσμο θα είναι μεγάλη εάν οι πολίτες προσέλθουν τις τελευταίες μέρες.

Το δεύτερο στοιχείο, στο οποίο αποδίδουν και από την Κτηματολόγιο την υποτονική προσέλευση είναι η τεκμηρίωση της αντίρρησης. Εν αντιθέσει με τις δηλώσεις κτηματογράφησης που πηγαίνει κανείς έχοντας ένα τίτλο ιδιοκτησίας στα χέρια του, στις ενστάσεις που συνδέονται με τον χαρακτήρα μιας έκτασης, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να συγκεντρώσει όλη την απαραίτητη χαρτούρα τεκμηρίωσης του χαρακτήρα της, κάτι που απαιτεί χρόνο.

Ο τρίτος λόγος μπορεί να συνδέεται με την κυοφορούμενη τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ενδεχομένως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και η ακατάσχετη φημολογία γύρω από το θέμα να έχουν καλλιεργήσει υπέρμετρες φιλοδοξίες στον κόσμο, ο οποίος έχει εφησυχάσει ότι μπορεί θα μπει σε κάποια ρύθμιση.

Ωστόσο τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το ΥΠΕΚΑ, έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι όποια ρύθμιση και αν έρθει για τα αυθαίρετα δεν θα αφορά τα ακίνητα που είναι μέσα σε δάση, αιγιαλό και αρχαιολογικούς χώρους.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων η Κτηματολόγιο ΑΕ θα ομαδοποιήσει τις ενστάσεις και θα τις παραδώσει στις ειδικές επιτροπές που θα τις επιδικάσουν εντός τεσσάρων μηνών.

Στη συνέχεια, τα νέα στοιχεία θα δοθούν στην Κτηματολόγιο, η οποία θα πρέπει να κάνει τις σχετικές διορθώσεις πάνω στους χάρτες.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

No comments:

Post a Comment