Translate this blog

Wednesday, November 30, 2011

Φωτιστικό της Philips χρησιμοποιεί βακτήρια για να ανάψει


H Philips έχει παρουσιάσει μια σειρά από ασυνήθιστα και φουτουριστικά σχέδια για το πρόγραμμα του Μικροβιακού Σπιτιού που προωθεί (Microbial Home): από κουζίνες που έχουν ξεπηδήσει από καλτ ταινίες επιστημονικής φαντασίας ως τεχνητές κυψέλες μελισσών για το σπίτι.

Aυτή τη φορά η εταιρεία παρουσίασε ένα φωτιστικό που δεν τροφοδοτείται από το δίκτυο ηλεκτρισμού, ούτε χρησιμοποιεί κάποια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ήλιο, αέρα κλπ) για να λειτουργήσει: χρησιμοποιεί βακτήρια! Η εταιρεία δηλώνει πως “η ιδέα εξερευνά τη χρήση βιοφωταυγών βακτηρίων, που τρέφονται με μεθάνιο και κομποστοποιημένα υλικά. 


Εναλλακτικά, το φωτιστικό μπορεί να τροφοδοτηθεί με φωσφορούχες πρωτεΐνες που εκπέμπουν διαφορετικές συχνότητες φωτός”. Το φωτιστικό δεν παρέχει αρκετό φως για ένα δωμάτιο, αλλά εκπέμπει μια λάμψη που δίνει μια εναλλακτική ατμόσφαιρα στο χώρο. Είναι επίσης ένα έπιπλο με ιδιαίτερο σχεδιασμό, κατασκευασμένο από χειροποίητο φυσητό γυαλί προσαρμοσμένο σε μεταλλικό πλαίσιο. Προφανώς και το εν λόγω προϊόν δεν προορίζεται για να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα. Αποτελεί όμως μια ενδιαφέρουσα ιδέα που μπορεί να τύχει τεχνολογικής εφαρμογής μελλοντικά. Τα “ζώντα” βιολογικά προϊόντα μπορούν δυνητικά να είναι αυτοτροφοδοτούμενα με ενέργεια, να προσαρμόζονται και να αντιδρούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και συνθήκες και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο. 
 Photo: Philips econews

No comments:

Post a Comment