Translate this blog

Wednesday, November 30, 2011

Google Earth: τα φράγματα και οι επιδράσεις τους σε έναν θερμότερο πλανήτη

Τα φράγματα και η επίδρασή τους στη φύση είναι ένα σημαντικό ζήτημα στη συζήτηση για την περιβαλλοντική προστασία. Ενώ από τη μια παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια και ως ένα βαθμό προστατεύουν τους υδατικούς πόρους μπορούν από την άλλη να προκαλέσουν μαζική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

  Η συζήτηση αυτή αποκτά νέες διαστάσεις τη στιγμή που λαμβάνει χώρα η Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής. 


 Είναι δύσκολη η εικονοποίηση των μακροχρόνιων συνεπειών από την κατασκευή φραγμάτων, πόσω μάλλον όταν το κλίμα διαρκώς μεταβάλλεται. 


 Ποια είναι η επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής στα φράγματα; Αξίζουν τα προβλήματα που προκαλούν; Μπορούμε να τα σχεδιάσουμε καλύτερα; Το Google Earth παρουσίασε μια νέα υπηρεσία που μας βοηθάει να προσεγγίσουμε τα παραπάνω ερωτήματα. 


 Ο Ζάχαρυ Χέρβιτζ της ΜΚΟ International Rivers λέει πως “το νέο εργαλείο του Google Earth ταξιδεύει το χρήστη στα σημαντικότερα φράγματα του κόσμου και δίνει μια οπτική εικόνα των επιδράσεών τους στο Κλίμα, τα ποτάμια οικοσυστήματα και τις κοινότητες που εξαρτώνται από αυτά. H περιήγηση στο Google Earth περιλαμβάνει επίσης εικονοποιήσεις του πώς, για παράδειγμα, το λιώσιμο των παγετώνων των Ιμαλαΐων προκαλεί πλημμύρες και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια κοινοτήτων που ζουν κοντά σε φράγματα”.

No comments:

Post a Comment