Translate this blog

Thursday, December 1, 2011

1η Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα ενάντια στο AIDS

Το AIDS, είναι μια ανίατη λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ιό HIV, ο οποίος προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί φάρμακο ούτε εμβόλιο για το AIDS. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα επιτυγχάνουν καθυστέρηση στην εξέλιξη της ασθένειας, αλλά όχι πλήρη θεραπεία, δηλαδή εξάλειψη του ιού. Λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου, αυτή χαρακτηρίζεται ως πανδημία. Στην Ελλάδα το AIDS άρχισε να γίνεται γνωστό στα τέλη του 1984.
  Οι τύποι που έχουν αναγνωριστεί Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί δυο είδη του ιού HIV, ο HIV-1 και ο HIV-2. Ο HIV-1 είναι αυτός που ευθύνεται για τη μεγάλη πλειοψηφία των μολύνσεων παγκόσμια (περίπου 90%), και επίσης είναι αυτός με τις περισσότερες μεταλλάξεις και υποτύπους. Ο HIV- 2, που αναγνωρίστηκε το 1986 και θεωρείται προγενέστερος τύπος από τον HIV-1, εντοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη Δυτική Αφρική, με λίγα περιστατικά σε χώρες που έχουν συχνή επικοινωνία με την περιοχή αυτή (όπως π.χ. η Γαλλία). Ο HIV-2 τείνει να μεταδίδεται σχετικά δυσκολότερα σε σχέση με το άλλο είδος, ενώ η εξέλιξη της νόσου στους φορείς HIV-2 είναι πιο αργή. 
Τρόποι μετάδοσης
• Με σεξουαλική επαφή με κάποιο οροθετικό άτομο χωρίς χρήση προφυλακτικού. 
• Με τη χρήση κοινών συριγγών, κατά την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών. 
• Από την μητέρα στο παιδί, ιδιαίτερα κατά τη στιγμή της γέννησης (κάθετη μετάδοση) αλλά και κατά τη θηλασμό καθώς ο ιός εντοπίζεται και στο μητρικό γάλα. 
• Ο κίνδυνος μέσω μετάγγισης αίματος κυρίως στις υποανάπτυκτες χώρες. 
Το AIDS δεν μεταδίδεται:
• Από την καθημερινή, κοινωνική επαφή, τη χειραψία, το αγκάλιασμα, το απλό φιλί, τη συνάθροιση ατόμων 
• Από την τουαλέτα
 • Από τον ιδρώτα ή το σάλιο 
• Από ρούχα, σκεπάσματα, πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, τηλέφωνα
 • Από πισίνες ή τη θάλασσα
 • Από κουνούπια ή άλλα έντομα. 
Το AIDS στην Ελλάδα: Έως το τέλος Οκτωβρίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν ήδη κατά 52,7% μεγαλύτερος από εκείνον που είχε καταγραφεί ολόκληρο το 2010. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση της χώρας μας, στα 30 χρόνια που κλείνουν φέτος από την εμφάνιση της νόσου. Οι ειδικοί αποδίδουν την τεράστια αυτή αύξηση στον πληθυσμό των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών και στις εκδιδόμενες γυναίκες. Στους τοξικομανείς, τα νέα κρούσματα είναι φέτος αυξημένα κατά 1.250%. Στις γυναίκες, η χρήση συνδέεται με την πορνεία, η οποία θεωρείται κερκόπορτα για την εισβολή του ιού στην ελληνική οικογένεια. Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται ότι έως τις 31 Οκτωβρίου έχουν δηλωθεί 803 νέες περιπτώσεις λοίμωξης με τον ιό HIV (686 άνδρες και 117 γυναίκες). Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 2011 παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή στα χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Ελλάδα.

No comments:

Post a Comment