Translate this blog

Friday, December 2, 2011

Δασικοί Χάρτες: κυρώθηκαν σε Έβρο και Καβάλα

Κυρώθηκαν οι πρώτοι δασικοί χάρτες της χώρας σε Ανθεια Εβρου και Ξηριά Καβάλας, ενώ σύντομα αναμένεται να εξετασθούν οι αντιρρήσεις για τον μερικά κυρωμένο από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένη Διοίκησης δασικό χάρτη Λεχαινών Ηλείας

  Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima.gr, στην Αττική η διαδικασία για την κύρωση των δασικών χαρτών σε Μαραθώνα, Νέα και Παλαιά Πεντέλη προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. 

 Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Γιάννης Αμοργιανιώτης, έχει προκύψει πρόβλημα στην αποτύπωση των ορίων των εκτάσεων κατά το στάδιο των αντιρρήσεων. 

Άλλο ένα πρόβλημα για την Αττική, είναι οι αναρίθμητοι οικισμοί σε περιοχές, οι οποίες κάποτε ήταν δασικές και έχουν πλέον χτισθεί.

 Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΥΠΕΚΑ αναζητά μια λύση για τους αυθαίρετους οικισμούς η οποία ωστόσο δεν μπορεί να δοθεί πριν από την κύρωση των δασικών χαρτών. 

 Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί σε δασικές εκτάσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν γίνεται να νομιμοποιηθούν, ωστόσο, όπως τόνισε, ο πολίτης έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την περιουσία του και να ενταχθεί στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα με δική του ευθύνη και στην περίπτωση που δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη να έχει τις ωφέλειες του νόμου. 

 Το επόμενο βήμα για το ΥΠΕΚΑ είναι ο εκσυγχρονισμός της δασικής νομοθεσίας. 

 Σημειώνεται ότι ομάδα εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή τους επόμενους μήνες. 

 Επιπλέον, για την προστασία των δασών ανακοινώθηκε πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα πέντε εκατομμύρια έχουν δεσμευτεί για την αποκατάσταση των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων.

No comments:

Post a Comment