Translate this blog

Friday, December 2, 2011

Ειδικό Τέλος Ακινήτων: εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις εξαιρέσεις– Τι ισχύει

Εκδόθηκε τελικά η Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ισχύουν τα εξής:

  —Λάθη σε τιμή ζώνης, τετραγωνικά, παλαιότητα Οι καταναλωτές της ΔΕΗ που εντοπίζουν λάθη σε παλαιότητα, τιμή ζώνης ή τετραγωνικά θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στον αρμόδιο Δήμο ως τις 20 Ιανουαρίου 2012. Κατόπιν ελέγχου από τους Δήμους οι καταστάσεις θα διαβιβαστούν εώς τις 27 Ιανουαρίου στη ΔΕΗ η οποία με τη σειρά της θα τις παραπέμψει για επανέλεγχο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ( ΓΓΠΣ), η οποία αφού διενεργήσει ενδεικτικούς ελέγχους ως προς την τιμή ζώνης των ακινήτων θα τις επιστρέψει στη ΔΕΗ έως τις 10 Φεβρουαρίου. Μετά από αυτή τη διαδικασία η ΔΕΗ θα εκδώσει τους νέους λογαριασμούς με τα διορθωμένα, αν χρειάζεται, δεδομένα. Όσον αφορά στο 2011, το Ειδικό Τέλος Ακινήτων καταβάλλεται κανονικά ακόμη και εάν έχει λάθη. Οι διαφορές, θετικές ή αρνητικές, θα συμψηφιστούν στους λογαριασμούς του 2012.

—Ποιοι δικαιούνται μειωμένο τέλος: Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται πρόσωπα που έχουν: 
- βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και πάνω
 - τα πρόσωπα που ανεξαρτήτως του ποσοστού παρουσιάζουν νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό και εγκεφαλική παράλυση. 
- πρόσωπα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Για τα πρόσωπα αυτά χρειάζεται η προσκόμιση βεβαίωσης από την αρμόδια υπηρεσία αλλά για τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης εκτός από την ιατρική βεβαίωση είναι απαραίτητη και η απόδειξη αγοράς ή μίσθωσης του μηχανήματος υποστήριξης. Για όσους δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις και ζητούν υπαγωγή στο μειωμένο τέλος θα συσταθεί επιτροπή σε κάθε ΔΟΥ για να κρίνει εάν πράγματι υπάρχει αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλους. 

Η επιτροπή θα αποτελείται από: 
- υπάλληλο της οικείας ΔΟΥ που ορίζεται από τον προϊστάμενο της εφορίας
 - κοινωνικό λειτουργό που υποδεικνύεται από τον Δήμο που εδρεύει η ΔΟΥ
 - αστυνομικό της ΕΛ.ΑΣ που υποδεικνύεται από τον Διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος. Η επιτροπή δεν θα επισκέπτεται τους δικαιούχους, αλλά θα πρέπει εκείνοι να πάνε στη ΔΟΥ για τη σχετική αίτηση για απαλλαγή η μείωση.

—«Ρυθμίζονται τα προβλήματα» λέει ο Παπαδήμος Νωρίτερα, στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ο Λουκάς Παπαδήμος απάντησε σε σχετική ερώτηση της γγ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, διαβεβαιώνοντας ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις εξαιρέσεις από την καταβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί. econews

No comments:

Post a Comment