Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Το κόστος των φυσικών καταστροφών

Ογδόντα πέντε χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας φυσικών καταστροφών, ενώ 230 εκατομμύρια ακόμη επηρεάζονται από τις συνέπειές τους. 

  Τα στοιχεία αυτά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι περισσότερο από ανησυχητικά καθώς αποκαλύπτουν αύξηση, κατά πέντε φορές από το 1975, της συχνότητας των φυσικών καταστροφών. Οι προβλέψεις μάλιστα για το μέλλον δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, των αλλαγών στην παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα και της αύξησης του πληθυσμού. 

 Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Διεύθυνση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο σχέδιο "Flinkman" του προγράμματος πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

 Όπως άλλωστε σημείωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το θέμα της διαχείρισης των κινδύνων από τις πλημμύρες απασχολεί ιδιαίτερα τη Μακεδονία και τη Θράκη, λόγω της παρουσίας τεσσάρων διασυνοριακών ποταμών, του Αξιού, του Στρυμόνα, του Νέστου και του Έβρου.