Translate this blog

Thursday, December 15, 2011

Γροιλανδία: Ανυψώνεται λόγω απώλειας πάγου

Εκατό δισεκατομμύρια τόνους πάγου έχασε η Γροιλανδία σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων, που παραθέτουν στοιχεία από δίκτυο σταθμών GPS στο νότιο τμήμα της περιοχής.

 Όπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι επιστήμονες, το λιώσιμο των πάγων, που οφείλεται στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι του 2010, είχε ως αποτέλεσμα την ανύψωση του εδάφους σε ορισμένα σημεία, κατά 1,5 εκατοστό. 

Τα τελευταία χρόνια οι πάγοι της Γροιλανδίας έλιωναν με σταθερούς ρυθμούς τους καλοκαιρινούς μήνες και οι σταθμοί GPS κατέγραφαν σε ετήσια βάση ανύψωση τους εδάφους κατά 0,6 εκατοστά. «Όμως η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας το 2010 είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική ανύψωση του εδάφους σε περίοδο πέντε μηνών, που σε μερικά σημεία έφτασε μέχρι και τα 2 εκατοστά», επισημαίνει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. 

 Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής ο δρ. Michael Bevis, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και μέλος του ερευνητικού προγράμματος. Κατά την παρουσίασή του ο δρ. Bevis εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η ανύψωση του εδάφους οφείλεται στην απώλεια πάγου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει άλλη εξήγηση». «Η ανωμαλία της ανύψωσης του εδάφους συνδέεται με τους χάρτες του 2010 για το λιώσιμο των πάγων. 

Στις περιοχές που το λιώσιμο των πάγων διαρκούσε περισσότερες ημέρες, η ανύψωση που καταγράφηκε ήταν υψηλότερη», δήλωσε ο ερευνητής. 

 Την χρονική περίοδο 1961 με 2003 υπήρχαν χρονιές που στη Γροιλανδία προστίθεντο μέχρι και 25 δισεκατομμύρια τόνοι νέου πάγου, καθώς και χρονιές που χάνονταν 60 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου. Κάποιες χρονιές, το λιώσιμο των πάγων ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απώλεια 100 δισεκατομμυρίων τόνων πάγου από τη Γροιλανδία το 2010 μεταφράζεται ανύψωση της στάθμης των θαλασσών κατά 0,3 εκατοστά.

No comments:

Post a Comment