Translate this blog

Thursday, December 15, 2011

Η πιο «πράσινη» εκκλησία είναι φτιαγμένη από… δέντρα!

Το δάσος αποτελεί πηγή πρασίνου για τους επισκέπτες του αλλά και πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, που οραματίζονται συχνά την ενσωμάτωση της φύσης στα κτίρια ή το αντίστροφο! 

Αυτό το σκοπό φαίνεται ότι είχε και ο Ολλανδός καλλιτέχνης Marinus Boezem, όταν αποφάσισε να συνδυάσει την αρχιτεκτονική με την… κηπουρική, ενώνοντας το δάσος και το κτίριο. Έτσι δημιουργήθηκε ο πρωτότυπος καθεδρικός ναός De Groene Kathedraal της Reims στην Ολλανδία, ο οποίος αποτελείται εξ ολοκλήρου από δέντρα, και πιο συγκεκριμένα από λεύκες!
Ο Marinus χάραξε το 1987 την κάτοψη του κτιρίου στο γρασίδι και στη συνέχεια φύτεψε από μία λεύκα (Populus nigra italica) για κάθε υποστύλωμα, αντιγράφοντας όσο δυνατόν πιο πιστά το σχέδιο. Το 1997, 10 χρόνια μετά την πρώτη φύτευση, 178 δέντρα σχημάτισαν την πιο «πράσινη» εκκλησία του κόσμου.
Αυτή η φυσική εγκατάσταση έχει μήκος 150 μέτρα και πλάτος 75, ενώ το ύψος των δέντρων έχει φτάσει περίπου τα 30 μέτρα. Ένα εύλογο, βέβαια, ερώτημα γεννιέται: «Τι θα γίνει όταν γεράσουν τα δέντρα;»… «Μέχρι τότε θα έχω φροντίσει να δημιουργήσω μια νέα εκκλησία, πιο πράσινη αυτή τη φορά…», απαντά ο καλλιτέχνης

No comments:

Post a Comment