Translate this blog

Thursday, December 29, 2011

Μια ολόκληρη πόλη… χτισμένη πάνω σε βράχο!

Η μικρότερη πόλη της Καταλονίας στην Ισπανία ονομάζεται Castellfollit de la Roca και αποτελεί στην κυριολεξία ένα από τα «θαύματα της φύσης»! Είναι χτισμένη επάνω σε έναν στενό βράχο από βασάλτη, το ύψος του οποίου φτάνει τα 50 μέτρα, ενώ το μήκος του δεν ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο!

Ο βράχος σχηματίστηκε πολλούς αιώνες πριν από τη λάβα των ηφαιστείων που πλημμύριζαν τους παρακείμενους ποταμούς Fluvia και Toronell και σήμερα »στεγάζει» μια παραμυθένια μεσαιωνική πόλη σε μια έκταση που δεν ξεπερνά το ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο!
Τα σπίτια «κρέμονται» στο χείλος του γκρεμού, προσφέροντας μια μοναδική πανοραμική θέα στον επισκέπτη, ενώ είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από ηφαιστειακά πετρώματα, δημιουργώντας «μυστηριακές» εικόνες, βγαλμένες από μεσαιωνικούς μύθους.
Ολόκληρη η πόλη διατηρεί το παραδοσιακό στοιχείο, γεγονός που γίνεται αμέσως αντιληπτό με μια βόλτα στα στενά πέτρινα δρομάκια προς το μεσαιωνικό κέντρο, που αποτελεί -αν μη τι άλλο- ένα εντυπωσιακό ταξίδι στο παρελθόν.
Τα σκούρα χρώματα στα κτίρια και τα ξύλινα παραθυρόφυλλα, η ακατέργαστη πέτρα στα καλντερίμια, τα μικρά μπαλκόνια αλλά και οι σκοτεινοί διάδρομοι κάτω από τα σπίτια προσδίδουν στο Castellfollit de la Roca ιδιαίτερη γοητεία μιας άλλης εποχής, ενώ μια βόλτα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.
Θαυμάστε τα απόκρημνα βράχια, περπατώντας κατά μήκος του βράχου μέχρι το τέλος του γκρεμού, όπου ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο «μωσαϊκό» από περιβόλια και καταπράσινες κοιλάδες απλώνεται στο βάθος, ολοκληρώνοντας το θαυμαστό σκηνικό.
Γιατί το Castellfollit de la Roca δεν είναι τίποτα άλλο από ένα «μπαλκόνι» με μαγευτική θέα στο μακρινό ορίζοντα, όπου ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει, ενώ οι μνήμες του παρελθόντος αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο σε κάθε γωνιά του.
Ένα δείγμα αυτού αποτελεί η εκκλησία του Sant Salvador, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου και έχει ανακατασκευαστεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, αποτελώντας ένα «ζωντανό» πολιτιστικό κέντρο της περιοχής.
Από το μύθο στην πραγματικότητα και από το μακρινό παρελθόν στο σύγχρονο παρόν, όλα καταδεικνύουν ότι η μικρή αυτή πόλη της Καταλονίας παραμένει «αλώβητη» στο χρόνο σαν ένα… πολυκαιρισμένο καρτποστάλ, ξεχασμένο σε ένα συρτάρι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αξίζει της προσοχής μας!

No comments:

Post a Comment