Translate this blog

Friday, December 30, 2011

Το πνεύμα των εορτών μπορεί να είναι «πράσινο»

Υπερβολική διακόσμηση και χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, δώρα που συνδέονται με σπατάλη πλαστικού και χαρτιού, διασκέδαση και κάθε είδους... καταχρήσεις. 

 Το πνεύμα των εορτών έχει συνδεθεί στο δυτικό κόσμο με πράξεις που μπορεί να είναι βλαβερές τελικά, για μας, αλλά και το περιβάλλον. 

 Παρακάτω, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που καλό θα ήταν να έχουμε στο μυαλό μας αυτές τις γιορτινές μέρες για να μην το... παρακάνουμε. 

  Περιορίστε τα απορρίματά σας. 
Έχει υπολογιστεί ότι μόνο στην Αθήνα τα απορριπτόμενα σκουπίδια αυξάνονται το εορταστικό 15νθήμερο πάνω από 50%, εκτροχιάζοντας το σύστημα αποκομιδής. 

  Μην προτιμήσετε τον υπερβολικό στολισμό με τα χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα φωτάκια, το περιβάλλον δεν αντέχει την υπερκατανάλωση ενέργειας, ούτε τα Χριστούγεννα.

Θυμηθείτε την σπατάλη χαρτιού, πριν τυλίξτε ένα δώρο. Σχετική έρευνα στη Βρετανία κατέδειξε ότι για την παραγωγή του 1,7 δισεκατομμυρίου ευχετήριων καρτών κόπηκαν 300.000 δέντρα, ενώ άλλα 40.000 δέντρα θυσιάστηκαν για το χαρτί περιτυλίγματος. Το ίδιο συμβαίνει και με το πλαστικό - τεράστιες ποσότητες που πετιούνται αμέσως μετά το άνοιγμα της συσκευασίας παιχνιδιών ή άλλων δώρων που περικλείει πετιούνται, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. 

  Η αναζήτηση πιο απλών δώρων, από ξύλο για μικρότερα παιδιά, χρήσιμων αντικειμένων και ανθεκτικών παιχνιδιών, με όσο το δυνατόν μικρότερη συσκευασία, είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο, αλλά αξίζει. Εάν το δώρο χρειάζεται μπαταρίες, προτιμήστε τις επαναφορτιζόμενες. Για μεγαλύτερες ηλικίες, μη διστάσετε να δώσετε πιο προσωπικά δώρα, που συνήθως έχουν και μεγαλύτερη συναισθηματική αξία... 

  Κατ' εξοχήν οικολογικά δώρα προσφέρουν επίσης πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλες πρωτοβουλίες: αντικείμενα από ανακυκλωμένα υλικά, συμβολικές υιοθεσίες άγριων ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, προϊόντα βιώσιμης παραγωγής και «δίκαιου εμπορίου» (fair trade). 

 ΠΗΓΗ: econews.gr

No comments:

Post a Comment