Translate this blog

Monday, December 19, 2011

GLUHWEIN....το γιορτινό κρασί! Ιστορία & Συνταγές!

Γκλουβάιν...έτσι προφέρεται αυτό το γλυκό παραδοσιακά γιορτινό κρασάκι που είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις Γερμανόφωνες χώρες και την Αλσατία,στη Γαλλία.... Παρασκευάζεται συνήθως από ζεστό κόκκινο κρασί και είναι καρυκευμένο με μπαστούνια κανέλας,λοβούς( καψουλίτσες )βανίλιας,γαρύφαλλα,εσπεριδοειδή και ζάχαρη... Το γαλλικό του όνομα ,είναι vin chaud ( ζεστό κρασί )... 

 Η αρχική του παραγωγή,πιστώνεται στην υψηλή αριστοκρατία της Γερμανίας ,ενώ ο πρώτος παραγωγός θεωρείται ο κόμης Ιωάννης ο ΙV ,γύρω στο 1420.... 
 Στη Ρουμανία ,ονομάζεται vin fiert (βρασμένο κρασί )και γίνεται με κόκκινο ή λευκό κρασί ,εμπλουτισμένο με κόκους πιπεριού... 
Στη Μολδαβία,το συναντάμε ως izvar και γίνεται με κόκκινο κρασί,κόκους πιπεριού και μέλι..
Στην Ιταλία,κυρίως στο βόρειο τμήμα της,ως vin brule' ,ενώ στη Λετονία σαν karstvins ( ζεστό κρασί )....

 ...με μία συμβουλή...
 ..μη φτιάξετε μόνο ένα μπουκάλι...

  Διάφορες Συνταγές για την παρασκευή του Gluhwein είναι: 

ΥΛΙΚΑ
- ½ Λεμόνι
 - ½ Πορτοκάλι
 - 1 Μανταρίνι 
- 1 μπουκάλι Ξηρό κόκκινο κρασί (750 ml) 
- 190 γρ. Ζάχαρη 
- 1 ξυλάκι Κανέλα 
- 2 Αστεροειδείς γλυκάνισους
 - 2 Γαρύφαλλα
 - 1 πρέζα Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο 
- 100 γρ. Νερό 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε για 3-5 λεπτά... Σουρώνουμε και σερβίρουμε το κρασί ζεστό. 

 Δύο άλλες συνταγές (παραλλαγές) είναι: 

Α.
Χρειάζεστε 1 μπουκαλι καλο κοκκινο ξηρο κρασι, 4-5 καρφιά γαρυφαλο, 1 ξυλακι κανελα, φλουδα απο ενα λεμονι κατα προτιμηση βιολογικο, 3 κουταλιες της σουπας ζαχαρη.

 Βαζετε τα μυρωδικα και τη ζάχαρη με λίγο κρασί να σιγοβράσουν ανακατεύοντας για 5 λεπτά σε ένα κατσαρολάκι. 
Προσθέτετε κατόπιν το υπόλοιπο κρασί, τη φλούδα του λεμονιού και αφήνετε στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά αλλά χωρίς να κοχλάσει. 
Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε για μερικά λεπτά για να τραβήξει το κρασί τα αρώματα. 
 Σερβίρεται σε κούπες (κατά προτίμηση). 

Β. 
Χρειάζεστε 1 μπουκαλι καλο κοκκινο ξηρο κρασι, 50 κ.εκ. ρούμι, 20 κ.εκ. Amaretto, 7 καρφιά γαρυφαλο, 2 ξυλακια κανελα, 2 πορτοκάλια κομμένα σε λεπτές φέτες και 2 κουταλιές ζάχαρη (προεραιτική η ζάχαρη). 

 Αναμειγνύετε τα υλικά εκτός από το ρούμι και το Amaretto σε κατσαρολάκι και τα ζεσταίνετε όπως παραπάνω (να μη βράσει).
 Στο τέλος, αφού σβήσετε τη φωτιά προσθέτετε το ρούμι και το Amaretto. 
 Σερβίρεται σε κούπες (κατά προτίμηση). 
Είναι πιο δυνατό και αρωματικό από το Α.

No comments:

Post a Comment