Translate this blog

Saturday, January 14, 2012

Ένα νέο ηλιακό σύστημα ανακάλυψαν αστρονόμοι

Τρεις νέους πλανήτες, οι δυο από τους οποίους μοιάζουν στη Γη και έναν ακόμα ίδιου μεγέθους με τον Άρη ανακάλυψαν Αμερικανοί αστρονόμοι. 

 Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler και το Παρατηρητήριο Keck στη Χαβάη ανακάλυψαν το νέο πλανητικό σύστημα στον αστερισμό του Κύκνου σε απόσταση 130 ετών φωτών από τη Γη.

  Το άστρο του συστήματος κωδικοποιήθηκε ΚΟΙ-961 και είναι ένας κόκκινος νάνος με μάζα έξι φορές μικρότερη από αυτή του Ήλιου. Το KOI-961 είναι λιγότερο ζεστό από τον Ήλιο και το φως που εκπέμπει έχει ερυθρή και όχι κίτρινη απόχρωση όπως του δικού μας άστρου. 

 Γύρω από το άστρο εντοπίστηκαν να κινούνται τρεις πλανήτες. Ο ΚΟΙ-961.01 έχει μέγεθος 27% μικρότερο από αυτό της Γης και ο ΚΟΙ-961.02 έχει μέγεθος 22% μικρότερο από αυτό του πλανήτη μας.  

Ο τρίτος πλανήτης, ο ΚΟΙ-961.03, παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού έχει μέγεθος σχεδόν ίσο με αυτό του Άρη. Ο ΚΟΙ-961.03 είναι μόλις 8% μεγαλύτερος από τον Άρη και είναι ο μικρότερος σε μέγεθος πλανήτης που εντοπίζεται μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. 

 Οι πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών είναι ότι και οι τρεις πλανήτες κινούνται πολύ κοντά στο άστρο τους με αποτέλεσμα οι συνθήκες που επικρατούν εκεί (υψηλή θερμοκρασία κ.α.) να είναι απαγορευτικές για την παρουσία ζωής.

No comments:

Post a Comment