Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

«Μικρή Βενετία» στην Έδεσσα!

Τον άτυπο τίτλο της «Βενετίας της Ελλάδας» θα μπορεί να διεκδικήσει σε περίπου δύο χρόνια η Εδεσσα, καθώς η ολοκλήρωση της εκτεταμένης πολεοδομικής ανάπλασης που έχει ήδη ξεκινήσει αναμένεται να φέρει ολόκληρο το ποτάμιο σύστημα της πόλης στο επίκεντρο της καθημερινής ζωής των κατοίκων. 

 Η φημισμένη για τους πανέμορφους καταρράκτες της πρωτεύουσα του νομού Πέλλας είναι διάσπαρτη από τα κανάλια και τις διακλαδώσεις του ποταμού Εδεσσαίου, ο οποίος δημιουργεί μια υδάτινη διαδρομή μέσα στον αστικό ιστό, συνολικού μήκους μεγαλύτερου των έξι χιλιομέτρων. 

  Ο στόχος του έργου 

 Η ανάπλαση θα καλύψει σχεδόν το ήμισυ της έκτασης από την οποία διέρχεται το υγρό στοιχείο, με στόχο να αναδείξει τα «νεκρά» σημεία του Εδεσσαίου, τις περιοχές που σήμερα καλύπτονται από παλαιά κτίσματα και... ξερές αλάνες. Τα στοιχεία του έργου της ανάδειξης του ποταμού είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Είκοσι έξι από τις υφιστάμενες τσιμεντένιες πεζογέφυρες θα αντικατασταθούν από 37 νέες γέφυρες, όλες τους κατασκευασμένες είτε από μέταλλο και ξύλο, είτε από μπετόν με πέτρινη επένδυση. 

 Παράλληλα, θα δημιουργηθούν τρία νέα πάρκα και θα αναπλαστούν άλλα τρία υφιστάμενα, η συνολική έκταση της ανάπλασης θα ανέλθει στα 64.600 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το μήκος του ποταμού που θα αναδειχθεί ξεπερνά τα 2.700 μέτρα. 

 Το πράσινο στοιχείο που θα περιβάλλει τις διακλαδώσεις του Εδεσσαίου θα είναι κάτι παραπάνω από έντονο, αφού προβλέπεται να φυτεύουν 76 δένδρα, 7.000 θάμνοι, 17.600 ποώδη φυτά και 8.300 βολβοί ανθοφόρων φυτών! 

Θα ολοκληρωθεί το 2014 

 Η ανάπλαση της Εδεσσας ξεχωρίζει από ό,τι ανάλογο έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν σε οποιαδήποτε ελληνική πόλη, καθώς δεν επικεντρώνεται σε ένα μόνο σημείο του αστικού ιστού, αλλά αναμένεται να επηρεάσει το σύνολό του. Ωστόσο, το σημαντικότερο στοιχείο που τη διαφοροποιεί από τις αντίστοιχες εργασίες ανάπλασης είναι ότι δεν αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου. 

 Τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο, από το Πάρκο Τσίτση, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Παλαιά Πόλη της Εδεσσας. «Ολόκληρη η ανάπλαση θα στοιχίσει 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους κατά 80%. Τα χρήματα προέρχονται ακριβώς για αυτό τον στόχο, δηλαδή δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε άλλο, γεγονός που απαντά σε όσους κάνουν λόγο για μεγάλες σπατάλες σε περιόδους κρίσης», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Εργων και Πολεοδομίας της Εδεσσας, Δημήτρης Φαρμούζης, συμπληρώνοντας πως, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, η ευρεία ανάπλαση θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια από σήμερα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2014. 

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ